AcasăȘTIRI EXTERNEAmericanii nu își permit să se îmbolnăvească în Statele Unite

Americanii nu își permit să se îmbolnăvească în Statele Unite

Restricțiile de călătorie pandemice i-au făcut prizonieri în țara lor, prinși în capcana propriului sistem de sănătate. Mexic și Canada au închis mii de kilometri de frontieră, iar asta a însemnat pentru mulți americani întreruperea accesului la medicamente și  la îngrijirea medicală pe care nu și-o pot permite acasă.

Fiul de nouă ani al lui Stephanie Boland a fost diagnosticat cu diabet în decembrie. Familia se aproviziona cu insulină din Canada, unde prețul e mai mic: o sută de dolari, față de 350 în SUA. Apoi sursa lor de insulină ieftină a dispărut în spatele unei frontiere care nu fusese niciodată închisă în istoria relațiilor dintre cele două țări. Aproximativ 2,3 milioane de americani își cumpără medicamente în străinătate, potrivit unei analize din iunie efectuată de cercetători de la Universitatea  din Gainesville, Florida.

Multe servicii medicale sunt mai ieftine în Canada și Mexic. Diferența este suficient de mare încât asigurătorul american PEHP, care acoperă angajații de stat din Utah, oferă călătorii parțial plătite la Vancouver și Tijuana, “pentru a vă ajuta să economisiți bani pe rețete”. În orașele populare mexicane, cum ar fi Cabo San Lucas de pe coasta de vest sau Tulum(est), farmaciile, medicii și stomatologii care vizează clientela SUA sunt destinații principale. Iar diferența dintre aceste prețuri și costurile acelorași medicamente la farmaciile din SUA poate însemna diferența între viață și moarte.

Și pentru cei 7 milioane de diabetici americani. Pacienții pleacă în Canada pentru insulină de când oamenii de știință au aflat cum să o producă în laboratoare la Universitatea din Toronto în 1921. Printre primele care au încercat-o a fost Elizabeth Hughes, fiica adolescentă a secretarului de stat al SUA de atunci, Charles Evans Hughes. O sută de ani mai târziu, Daniel Carlisle, un diabetic de tip 1 din Texas, a declarat pentru CNN că își cumpără cât mai puțină mâncare pentru a economisi bani pentru insulina vitală. În aglomeratul oraș mexican Nuevo Progreso, un flacon cu acest medicament costă 70 de dolari, în vreme ce în SUA are un preț de listă de 274,70 USD.

Introducerea medicamentelor eliberate pe bază de rețetă în SUA este ilegală. Dar Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a creat o zonă gri pentru cantități mici: importul „ar putea fi permis”, potrivit site-ului agenției, dacă medicamentul nu depășește o aprovizionare de trei luni. Angajații de la Mark’s Marine Pharmacy din Vancouver, Canada, la mai puțin de o oră cu mașina de la granița cu SUA, completează de obicei sute de comenzi pentru clienții americani în fiecare zi, spune directorul general Jordan Rosenblatt și rareori au probleme la expediere.

Cu granițele închise, comanda online a crescut, a adăugat el. Dar sistemul online nu este pentru toată lumea – există întotdeauna riscul ca medicamentul să fie confiscate sau, cele sensibile la temperatură, cum ar fi insulina, să se degradeze la vamă sau în întârzierile serviciului postal al SUA. Pe măsură ce pandemia continuă, opțiunile scad pentru americanii care nu își permit să se îmbolnăvească în Statele Unite – mai ales după ce economia a șters aproape 13 milioane de locuri de muncă, luând cu ele opțiuni de asigurări de sănătate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger