AcasăȘTIRI EXTERNEAmericanii declanșează vânătoarea de ruși. Averile oligarhilor, confiscate!

Americanii declanșează vânătoarea de ruși. Averile oligarhilor, confiscate!

Americanii declanșează vânătoarea de ruși. Averile oligarhilor, confiscate! (foto: b1tv.ro)

Războiul din Ucraina continuă să fie în atenția lumii întregi, la o săptămână de la începutul conflictului care a făcut ca un număr mare de ucraineni să lase în urmă casele și agoniseala de-o viață în căutare de adăpost din calea bombardamentelor. La fel sunt în prim-plan și sancțiunile la adresa Rusiei.

Mai nou, s-a aflat că se are în vedere un aspect menit să „lovească” acolo unde îi doare cel mai tare pe oligarhi – la capitolul averi: ambarcațiuni, dar și avioane. Și nu numai.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat, miercuri, 2 martie, înființarea unei unități speciale care să ajute la aplicarea sancțiunilor la adresa oficialilor guvernamentali și a oligarhilor ruși, potrivit CNN. Sunt vizate iahturi, avioane, dar și proprietăți și alte bunuri ale acestora.

Grupul operativ se va numi KleptoCapture. Și, conform aceleiași surse, face parte din efortul SUA, al Uniunii Europene și al altor aliați de a pedepsi atât Rusia, cât și Belarusul pentru invazia rusă, în plină desfășurare, în Ucraina.

Procuror general: Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă în eforturile noastre

Din acest nou-înființat task force s-a aflat chiar de la Merrick Garland, procurorul general, că vor face parte procurori, agenți federali și experți în investigarea spălării banilor, precum și în aplicarea legislației fiscale și investigații vizând securitatea națională, de la FBI, IRS (Fiscul american), dar și de la US Marshals Service și US Postal Inspection Service.

„Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă în eforturile noastre de a investiga, aresta și urmări în justiție pe cei ale căror acte criminale permit guvernului rus să continue acest război nedrept. Să fiu clar: dacă încălcați legile noastre, vă vom trage la răspundere”, a subliniat oficialul, într-un comunicat.

De altfel, și liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a pus accent, în discursul său recent despre Starea Națiunii, pe acest efort, avertizând că: „pentru oligarhii ruși și liderii corupți care au tras miliarde de dolari de pe urma acestui regim violent: Gata!”. „Ne alăturăm aliaților noștri europeni pentru a le găsi și a le confisca iahturile, apartamentele de lux și avioanele private”, a mai punctat președintele american.

ONU a adoptat rezoluția „Agresiunea împotriva Ucrainei”

Pe de altă parte, din direcția MAE s-a anunțat, în 2 martie, că ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu „salută adoptarea, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (AG ONU), reunită în sesiune extraordinară de urgență, a rezoluției intitulate „Agresiunea împotriva Ucrainei”, cu o largă majoritate, de 141 membri ai ONU”.

„Rezoluția reafirmă sprijinul pentru suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în limita granițelor sale recunoscute internațional. Textul deplânge în termeni fermi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, contrară Articolului 2, paragraful 4 al Cartei ONU, cere Federației Ruse încetarea imediată a utilizării forței împotriva Ucrainei și abținerea de la alte amenințări cu utilizarea forței împotriva unor State Membre ONU.

Documentul adoptat de AGONU solicită retragerea imediată, completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Ucrainei și abandonarea deciziei Federației Ruse privind statutul anumitor zone din regiunile Donețk și Luhansk ale Ucrainei. Statele membre ONU deplâng implicarea Belarus în utilizarea ilegală a forței împotriva Ucrainei. De asemenea, rezoluția adresează apelul la respectarea Acordurilor de la Minsk și la utilizarea formatelor de lucru internaționale relevante (formatul Normandia și Grupul de Contact Trilateral)”.

Cîțu: Trebuie să tăiem imediat accesul sau interesele rusești în România, la banii publici, la fondurile europene

Totodată, o altă reacție de la București a venit din partea celui de-al doilea om în stat. Vă amintim că încă din 28 februarie, Florin Cîțu, președintele Senatului, susținea, într-o postare pe Facebook, că „niciun leu din banul public nu trebuie să ajungă în buzunarele oligarhilor care susțin războiul în Ucraina”.

Trebuie să tăiem imediat accesul sau interesele rusești în România, la banii publici, la fondurile europene, la ajutoarele de stat care mergeau către companii cu acționariat rusesc, legate de oligarhii ruși, în valoare de câteva sute de milioane de lei.

Reglementatorii din România și instituții precum Oficiul pentru spălarea banilor și ANAF trebuie să-și facă toți datoria și să ofere informațiile către Ministerul de Finanțe Este necesară o celulă de criză la Ministerul Finanțelor, pentru a impune toate aceste sancțiuni, ca niciun leu din banul public să nu ajungă în buzunarele acestor oligarhi care susțin războiul în Ucraina”, susținea, la acel moment, Florin Cîțu.

author avatar
Andrei Coman
297 afisari

3 COMENTARII

  1. Stat de drept? Confiscarea fara temei? Va apare vinatoarea de americani in Rusia respectiv vom avea un Glob pamantesc fårå legi.
    Cine va mânui mai bine armele in public are „dreptul” la averi mai mari luate cu japca?. Azi averi luate, maine libertatea si apoi viata!.
    Viitor de aur pentru cei care au trilioane de dolari sau alte monede fara taxe!. O fi bine!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger