AcasăȘTIRI EXTERNEAmericanii decid cine va deține puterea în Congres. „Midterms”, scrutinul care va...

Americanii decid cine va deține puterea în Congres. „Midterms”, scrutinul care va influența prezidențialele din 2024

Americanii decid cine va deține puterea în Congres. „Midterms”, scrutinul care va influența prezidențialele din 2024 / Foto: Facebook

Alegerile de la jumătatea mandatului, care încep marți în SUA și care vor desemna congresmenii din Washington, vor fi un scrutin-test pentru Joe Biden. Catalizați de o nouă eventuală candidatură a lui Donald Trump la Casa Albă, republicanii par siguri pe victorie.

Alegerile „midterms” vor arata dacă va reuși Joe Biden să-și păstreze majoritatea subțire din Congres? Sau dacă va preda controlul înapoi republicanilor, care vor încerca să obstrucționeze politicile președintelui. Marți, alegătorii din SUA vor desemna parlamentarii care vor face parte Congresul din Washington și din aproape toate legislativele locale, precum și guvernatorii a 36 dintre cele 50 de state.

Un scrutin dur pentru partidul președintelui

Având loc la doi ani după alegerile prezidențiale, „midterms” sunt, de fapt, un referendum asupra ocupantului Casei Albe. În mai bine de 160 de ani, partidul președintelui în exercițiu a scăpat rareori de sancțiunile acestui scrutin.

Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților din SUA sunt scoase la vot. În Senat, care are 100 de membri aleși, mandatele au o durată de șase ani. Mai mult de o treime (35 de locuri) dintre acestea vor fi reînnoite cu ocazia votului de marți. Membrii nou aleși își vor începe mandatul la 3 ianuarie 2023.

În egală măsură, vor fi aleși o parte din guvernatori și o serie de oficiali locali, care vor decide politicile de stat cum ar fi avortul, reglementarea mediului etc.

Republicanii, favoriți în sondaje

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziția republicană are șanse mari să obțină cel puțin 10-25 de locuri în Camera Reprezentanților – mai mult decât suficient pentru o majoritate. Sondajele sunt mai nesigure în ceea ce privește Senatul, dar republicanii par să aibă un avantaj și în camera superioară a Congresului, scrie 24 Heures.

Deși numele lui Joe Biden nu se află pe buletinul de vot, mulți americani văd aceste alegeri ca pe un referendum asupra președintelui. Dar aceste alegeri reprezintă de asemenea un adevărat test și pentru viitorul politic al lui Donald Trump, care deja face o campanie activă, multiplicându-și mitingurile în toată țara.

Pentru cei doi, care cochetează cu o candidatură pentru alegerile prezidențiale din 2024, rezultatul „midterms” ar putea prefigura un posibil remake al alegerilor prezidențiale din 2020.

Impactul „midterms”, decisiv în întreaga țară

Biden se roagă de americani să îi ofere majorități suficiente pentru a trece peste regulile parlamentare care îl împiedică în prezent să legalizeze avortul la nivel național sau să interzică puștile de asalt. Aceste alegeri reprezintă „o alegere”, spune el în aproape fiecare discurs. Rezultatul votului va determina „viitorul avortului, al armelor de foc și al asistenței medicale”.

De partea lor, republicanii promit să lupte împotriva inflației, imigrației și criminalității și să continue ofensiva împotriva sportivelor transsexuale. Unii membri ai partidului iau în considerare și tăierea ajutorului acordat de Washington în Ucraina.

Candidații republicani au promis, de asemenea, să lanseze o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie Anthony Fauci și a procurorului general Merrick Garland, în cazul în care vor obține majoritatea în Camera Reprezentilor. Și să îngroape activitatea comisiei parlamentare care investighează atacul asupra Capitoliului de către susținătorii lui Donald Trump.

author avatar
Tudor Borcea
172 afisari

2 COMENTARII

  1. da,
    cam acum isi incepe americanu dimineatza
    e o differenta de fus orar ca la 11 septembrie……

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger