AcasăȘTIRI EXTERNEAmericanii așteaptă un nou război civil. „Albii născuți în țară sunt înlocuiți...

Americanii așteaptă un nou război civil. „Albii născuți în țară sunt înlocuiți de imigranți” / Teoria „marii înlocuiri”

Americanii așteaptă un nou război civil. „Albii născuți în țară sunt înlocuiți de imigranți” / Teoria „marii înlocuiri” / Foto: printscreen

Jumătate dintre americani se așteaptă să asiste la un al doilea război civil în țară în următorii ani și aproape o cincime dintre ei spun că într-o bună zi ar putea fi ei înșiși înarmați în cadrul disputelor politice violente, potrivit unui nou studiu alarmant despre diviziunile tot mai mari ale națiunii.

Cercetătorii de la University of California, Davis au descoperit niveluri îngrijorătoare de „alienare”, „neîncredere” și o tendință tot mai mare de a recurge la violență, în sondajul lor recent realizat pe 8.620 de adulți din întreaga țară.

„Albii născuți în țară sunt înlocuiți de imigranți”

Mai mult de două treimi dintre respondenți au declarat că văd o „amenințare serioasă la adresa democrației noastre”, iar 50,1 % au fost de acord cu afirmația că „în următorii câțiva ani, va fi un război civil în SUA”.

Mai mult de 40% au declarat că a avea un „lider puternic” este mai important decât democrația și că „albii născuți în țară sunt înlocuiți de imigranți” – o credință rasistă cunoscută sub numele de „teoria marii înlocuiri”, informează Daily Mail.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o înclinație tot mai mare de a rezolva disputele politice prin violență. Aproape o cincime dintre respondenți au declarat că este probabil să fie „înarmați cu o armă de foc” la un punct critic de conflict politic în următorii ani, în timp ce 4% au declarat că este probabil să „împuște pe cineva cu o armă”.

Garen Wintemute, un expert universitar în sănătate publică care avertizează asupra creșterii ratelor de posesie a armelor de foc și care a condus studiul, a declarat că rezultatele sale au fost „destul de sumbre” și „au depășit cele mai rele așteptări ale noastre”.

Totuși, există „motive de speranță”, deoarece majoritatea respondenților „au respins complet violența politică”, a adăugat Wintemute. Documentul de 42 de pagini a descris o „continuă înstrăinare și neîncredere față de societatea democratică americană și instituțiile sale”.

„Minorități substanțiale ale populației susțin violența, inclusiv violența letală, pentru a obține obiective politice”, se arată în document. Documentul vine în urma unor incidente cu arme de foc care au îndoliat țara, după revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu și ciocnirile frecvente dintre polițiști și activiștii Black Lives Matter.

Fanii lui Trump, pro-secesiune

Un studiu similar realizat luna trecută de Tulchin Research și Southern Poverty Law Center a arătat că 44% dintre americani au declarat că SUA se îndreaptă spre un nou război civil.

Un sondaj YouGov de săptămâna trecută a evidențiat apelurile tot mai numeroase pentru o destrămare a SUA. O treime dintre fanii fostului președinte Donald Trump care locuiesc în state republicane au declarat că le-ar fi „mai bine” dacă statul lor s-ar despărți și ar deveni o țară independentă. Alți 29% dintre fanii lui Trump au spus că o astfel de secesiune i-ar lăsa într-o situație „mai rea”.

Peste 600.000 de soldați și-au pierdut viața în timpul Războiului Civil American din 1861-1865, când statele din sud au luptat pentru a se rupe de Uniune și a-și menține economia de plantație bazată pe sclavi.

author avatar
Tudor Borcea