AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica, tot cu ochii pe gazul rusesc. Joe Biden amenință să aducă...

America, tot cu ochii pe gazul rusesc. Joe Biden amenință să aducă mama tuturor crizelor energetice peste Germania!

America, tot cu ochii pe gazul rusesc. Joe Biden amenință să aducă mama tuturor crizelor energetice peste Germania!

Joe Biden susține, la fel ca și predecesorul său Donald Trump, că gazoductul Nord Stream 2 oferă Moscovei o pârghie energetică și strategică prea importantă, pe fondul temerilor privind o escaladare militară rusă în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și-au exprimat poziții similare – cel puțin declarativ – la Washington, cu privire la criza din jurul Ucrainei, dar nu au reușit să vorbească pe aceeași voce despre foarte controversatul -și strategicul -gazoduct Nord Stream 2.

„Îi vom pune capăt”. Dar cum?

„Dacă Rusia invadează Ucraina, asta înseamnă că tancuri și trupe trec granița din Ucraina, din nou. Atunci nu va mai fi Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”, a spus Joe Biden despre această conductă care leagă Rusia de Germania, deja construită, dar care încă nu a intrat în exploatare și pe care Berlinul o consideră crucială.

Președintele american, însă, nu a precizat cum ar putea Statele Unite să taie această infrastructură subacvatică care leagă direct Vyborg (regiunea Leningrad) de orașul german Greifswald.

În timpul unei conferințe de presă comună, cancelarul german, presat cu întrebări pe această temă, nu a fost atât de explicit.

Germania, în două luntrii

Statele Unite și Germania sunt „absolut unite” cu privire la sancțiunile care vor fi impuse Rusiei în cazul în care va ataca vreodată, a asigurat Olaf Scholz, având grijă să nu menționeze numele Nord Stream 2.

Totuși, el a declarat că, în opinia sa, nu trebuie „puse pe masă” , de la început, toate măsurile de represalii posibile, scrie Le Figaro.

Nord Stream 2 a cântărit mult în relațiile dintre Washington și Berlin, de ani de zile, dar a căpătat o urgență deosebită odată cu criza din jurul Ucrainei. Statele Unite au susținut de mult timp că această infrastructură oferă Moscovei prea multă energie și pârghie strategică.

Joe Biden a fost totuși convins anul trecut de fostul cancelar Angela Merkel să suspende sancțiunile americane care au afectat proiectul.

Președintele american a vrut totuși să-și arate buna înțelegere cu Olaf Scholz luni. Biden a asigurat că Germania și liderul său au „încrederea deplină din partea Statelor Unite”, într-un moment în care poziția germană față de Rusia este considerată prea precaută de mulți comentatori americani. Olaf Scholz a estimat că cele două națiuni pot „conta una pe alta”.

author avatar
Tudor Borcea