AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica și Europa, lupta alimentară de la fermă la furculiță

America și Europa, lupta alimentară de la fermă la furculiță

De data aceasta, ciocnirea ideologică transatlantică se referă la modul în care ne cultivăm mâncarea. Și am putea fi cu toții prinși în acest foc încrucișat.  

rÎn cursa de reducere a daunelor pe care agricultura le are asupra climei, UE și SUA se îndreaptă spre o confruntare importantă cu privire la modul de transformare a sistemului alimentar global. Dar războiul rece care se desfășoară între cei doi “grei agricoli” riscă să submineze anual acest sector vital cu zeci de milioane de euro.

„Este destul de clar că există două căi diferite și cred că Statele Unite și multe alte țări vor merge pe o cale, iar UE pe alta”, a declarat secretarul american pentru agricultură, Tom Vilsack, într-un interviu pentru Politico, în care abia și-a ascuns criticile față de planurile europene.

“Nu putem sacrifica productivitatea pentru sustenabilitate”

SUA nu vede cu ochi buni strategia European Farm to Fork, care încearcă să acorde prioritate sustenabilității prin reducerea consumului de pesticide la jumătate până în 2030 și asigurându-se că producția organică acoperă un sfert din terenurile agricole europene.

Pentru Washington, aceasta este o rețetă pentru dezastru care va reduce randamentele culturilor, va crește prețurile la alimente și va amenința securitatea alimentară. Departamentul american al agriculturii a lansat modele economice, spunând că producția mondială de alimente ar scădea cu 11%, iar prețurile ar crește cu 89% dacă toate țările vor urma modelul european.

„Lumea trebuie să se hrănească și trebuie să se hrănească într-un mod durabil. Există o serie de națiuni care cred cu tărie că nu putem sacrifica productivitatea pentru a atinge un obiectiv de sustenabilitate”, a precizat Vilsack.

Coaliția cultivării

SUA au dezvăluit o nouă coaliție internațională pentru creșterea durabilă a producției de alimente, o grupare care vrea să atragă o serie de țări pentru a se asigura că UE nu va dicta noile norme în câmpurile și fermele din lume.

Washingtonul nu dorește ca modelul agronomic european să se extindă mai mult, mai ales că reacția împotriva pesticidelor și a produselor alimentare modificate genetic nu se mai limitează la Europa.

Bariere comerciale

Teama generală a lui Vilsack este că Europa ar folosi standardele sale alimentare diferite pentru a ridica mai multe bariere în calea comerțului.

Franța, care va prelua președinția UE în ianuarie, va încerca să impună restricții la importurile agricole provenite din țări pe care blocul european le consideră ca având standarde inferioare,  inclusiv în ceea ce privește utilizarea agro-chimicelor.

Influentele lobby-uri agricole americane se tem, de asemenea, că Farm to Fork le-ar putea afecta rezultatele, ridicând noi obstacole pentru ca bunurile lor să intre pe piața UE, unde se confruntă deja cu dificultăți în vânzarea de carne, de exemplu, în timp ce altă țări ar putea să urmeze exemplul Bruxelles-ului.

“Farm to Fork ar putea duce la noi bariere comerciale dacă europenii decid să impună modul în care doresc să producă alimente și vor să importe doar de la producătorii care practică aceleași metode”, a spus David Salmonsen, director la Federația Americană a Biroului Agricol, cea mai mare organizație de fermieri din SUA.

Timmermans nu mai vrea “vagoane de alimente”

Aflat la 180 de grade față de poziția SUA, șeful UE pentru acordul verde(Green Deal), Frans Timmermans, a subliniat anul acesta că blocul nu va mai acorda prioritate creșterii productivității: „Am creat un sistem care îi împinge pe fermieri să crească și să devină tot mai mari. Dar acest sistem a împins Pământul peste limitele sale. Trebuie să încetăm să numărăm succesul în ceea ce privește numărul de vagoane de alimente pe care le producem”.

UE, un supermarket ecologic?

E posibil ca UE să se transforme  într-un supermarket ecologic glorificat, dar cum îi va susține pe fermierii și producătorii loviți de ridicarea standardelor de mediu?

Potrivit unui europarlamentar, la o întâlnire a celor 27 de diplomați ai UE din 20 septembrie, „o mulțime de țări” au cerut Comisiei Europene să efectueze o evaluare completă a impactului pe care Farm to Fork  o va avea asupra sectorului agricol.

„Astăzi avem o tăcere agresivă între SUA și UE cu privire la această chestiune, iar acest lucru este cu adevărat periculos, deoarece nu rezolvă problema celor două sisteme alimentare,  a declarat Alexander Muller, fost director adjunct general la ONU pentru Alimentație și Agricultură.

author avatar
Radu Jacotă Redactor