În momentul în care criza energetică se resimte la nivel global, când gazul natural și gazul natural lichefiat (GNL) sunt valuta forte pentru salvarea economiilor, o serie de explozii la instalații de gaze și GNL au avut loc în SUA.
Numărul incidentelor și amploarea lor ridică temeri justificate, în condițiile în care Europa se confruntă cu reducerea aprovizionărilor cu gaze rusești, pe fondul războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.
Alternativa americană și hackerii ruși
La ora când Vladimir Putin amenință să-i lase pe europeni fără gaze în iarna ce se apropie, pentru vechiul continent găsirea unor surse alternative la gazul rusesc este urgența numărul unu. Context în care GNL-ul american este privit de multe țări ca o opțiune majoră.
„Diplomația GNL” este în plină ofensivă la Washington, americanii urmând să devină principalii exportatori anul acesta.
Alternativa americană, agreeată de multe țări din UE, aduce, evident, multe provocări de securitate, astfel că „salba” de explozii înregistrate în SUA ridică temeri cu privire la tentative hibride de a zădărnici aprovizonarea europenilor cu GNL american. De altfel, una din explozii a avut deja ca efect întîrzierile livrărilor către continentul european.
Și deja suspiciunile planează asupra unui grup de hackeri ruși. Întâmplător sau nu, momentul a coincis cu întreruperea pentru întreținere a gazoductului Nord Stream 1, care aprovizionează Germania din Rusia. Țările europene și serviciile lor de securitate urmăresc îndeaproape aceste incidente, pe fondul reducerii aprovizionărilor din Rusia și a cerinței mari din Asia.
Cine are interesul să dispară (și) GNL-ul american de pe piață? Ce se urmarește? Ce ne așteaptă pe noi, europenii?, sunt tot atâtea întrebări de actualitate.
Forța unei explozii, înregistrată pe scara Richter
Patru instalații americane de gaze naturale și de GNL au fost distruse de explozii misterioase în decurs de doar câteva săptămâni.
Mai multe incendii și explozii au afectat industria de enegie, în timp ce Statele Unite se luptă cu o criză energetică națională. Informația vine după ce, în ultimele luni, un lung șir de incidente au afectat mai multe instalații cheie de producție alimentară.
Sâmbătă, o explozie masivă la o instalație foarte importantă de gaze naturale din Medford, Oklahoma, a ținut prima pagină a ziarelor din toată țara.
Un incendiu de proporții a cuprins sâmbătă după-amiază o uzină de gaze naturale din micul oraș Medford, situat în nordul Oklahomei. În imaginile video postate pe rețelele de socializare se vedeau flăcări puternice și fum care se ridicau la sute de metri în aer.
🚨#BREAKING: Massive explosion at a natural gas plant in Oklahoma
Right now Multiple authorities are responding to a massive explosion at a natural gas plant in Oklahoma GCSO is asking all residents living south of Main Street to evacuate immediately pic.twitter.com/DzNFb2Akso
— R A W S A L E R T S (@rawsalerts) July 9, 2022
Incendiul a avut loc la o „instalație de fracționare a lichidelor de gaze naturale” operată de ONEOK, a confirmat un purtător de cuvânt al companiei într-o declarație pentru CBS News.
Explozia care a provocat acest incendiu a fost atât de puternică încât a fost înregistrată pe scara Richter, informează Slay News. Fumul negru care a ieșit din uzină a putut fi văzut pe o rază de mai mulți kilometri, iar pagubele produse vor perturba probabil mult timp de acum încolo operațiunile de la instalație.
„Deflagrație misterioasă” în Texas
Cu doar două zile mai devreme, a avut loc o altă „explozie misterioasă” în apropiere de Houston, Texas.
Autoritățile spun că incendiul declanșate de explozie este acum stins după ce deflagrația de-a lungul unei conducte de gaze naturale a trimis joi o coloană de flăcări de pe un câmp din Fort Bend County.
În ultima vreme au mai avut loc și alte „explozii suspecte”. Luna trecută, o explozie a avut loc la un terminal de gaz natural lichefiat din Quintana Island, Texas.
NPR a relatat incidentul: O explozie la un terminal de gaz natural lichefiat din Texas a lăsat locuitorii din apropiere șocați și a scos de pe piață o cantitate substanțială de combustibil, într-un moment în care cererea globală este în creștere. Freeport LNG va fi deconectat pentru cel puțin trei săptămâni, a anunțat joi compania, în urma unui incendiu în instalația sa de export.
Biden accentuează dependența SUA de energie
Un alt incendiu neobișnuit a avut loc la o instalație din Valdez, Alaska, pe 27 iunie. Un camion-cisternă care a luat foc la o rafinărie din Valdez luni după-amiază a întrerupt marți activitățile de încărcare a combustibilului la această unitate, spun oficialii statului. Camionul încărca motorină în momentul în care s-a produs explozia, potrivit Departamentului pentru Conservarea Mediului din Alaska.
Săptămâna aceasta, președintele democrat Joe Biden a vizitat Orientul Mijlociu pentru a cere ajutorul națiunilor străine, în timp ce Statele Unite se luptă cu costurile ridicate ale energiei. Călătoria a fost controversată, multe persoane din ambele tabere, democrată și republicană, întrebându-se de ce Biden încearcă să facă America dependentă de națiuni străine pentru energie, în loc să exploateze resursele interne.