AcasăȘTIRI EXTERNE„America s-a întors”: Europa îi întinde covorul roșu lui Biden

„America s-a întors”: Europa îi întinde covorul roșu lui Biden

Bruxelles debordează de optimism: turneul în Europa pe care îl începe săptămâna asta preşedintele american Joe Biden semnalează că “multilateralismul a supravieţuit epocii Trump şi pregăteşte scena pentru cooperare transatlantică în abordarea actualelor provocări, de la China şi Rusia până la schimbările climatice”, a afirmat președintele Consiliului European, Charles Michel.

„America s-a întors”, a spus Michel, folosind expresia adoptată de Joe Biden după ce predecesorul său Donald Trump a retras Statele Unite din mai multe instituţii multilaterale şi a ameninţat chiar la un moment dat cu plecarea din NATO.

„Asta înseamnă că avem din nou un partener foarte puternic în promovarea unei abordări multilaterale, o mare diferenţă faţă de administraţia Trump”, a subliniat oficialul european.

Charles Michel şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni cu Joe Biden pe 15 iunie, după summitul G7 al celor mai industrializate state din 11-13 iunie de la Cornwall (Marea Britanie) şi summitul NATO de la Bruxelles din 14 iunie.

Potrivit lui Michel, reuniunea G7 de la Cornwall poate fi „un punct important de cotitură” care să demonstreze angajamentul politic real al guvernelor de a „reconstrui mai bine” după dezastrul economic generat de pandemia de coronavirus.

Ar fi, de asemenea, o oportunitate de a aborda problema presiunii resimţite de democraţiile liberale, care așteaptă o discuție la G7 cu privire la necesitatea ca Occidentul să adopte o abordare mai proactivă pentru apărarea valorilor sale în fața ambițiilor Chinei și Rusiei.

Charles Michel a menționat că a vorbit 90 de minute cu președintele rus Vladimir Putin luni, spunându-i că Moscova trebuie să își schimbe comportamentul dacă dorește relații mai bune cu Uniunea Europeană.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger