AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica ridică G7 împotriva Chinei! Sunt sute de miliarde în joc

America ridică G7 împotriva Chinei! Sunt sute de miliarde în joc

America ridică G7 împotriva Chinei! Sunt sute de miliarde în joc / Sursa FOTO: flickr.com

La Elamau, în Germania, liderii G7 (cele mai puternice economic șapte națiuni de pe glob) s-au strâns să declare război. Nu militar și nicidecum Rusiei, ci economic și direct Chinei! În cinci ani, G7 pune la bătaie 600 de miliarde de dolari (suma va fi aproape dublă, în mod cert!) pentru a contracara mega-proiectul Drumul Mătăsii, derulat de Beijing. Statele în curs de dezvoltare au bani și fac afaceri cu Partidul Comunist Chinez, o realitate cu care axa Washingtonul-Londra-Paris pur și simplu nu poate fi de acord.

Până la o mie de miliarde vor arunca în joc țările din G7, scrie presa occidentală că s-a decis la reuniunea din Germania, la care a participat inclusiv președintele SUA, Joe Biden.

America vine cu 200 de miliarde

Investiții în țările aflate în curs de dezvoltare, dar și în companii puternice din Vest, despre asta e vorba în noul proiect. G7 vrea să blocheze China, dar în același timp trebuie să fie atent și la nevoile interne, adică la solicitările corporațiilor invitate să participe la acest proiect.

Președintele american Joe Biden a vorbit primul la reuniunea de la Schloss Elmau, în sudul Germaniei. El a declarat că, pe parcursul a cinci ani, Statele Unite vor veni cu un aport de 200 de miliarde de dolari în granturi, fonduri federale și investiții private pentru a sprijini proiecte în țările cu venituri mici și medii care ajută la combaterea schimbărilor climatice și la îmbunătățirea sănătății globale, a egalității de gen și a infrastructurii digitale.

Cu alte cuvinte, SUA investesc nu în dezvoltarea infrastructurii critice a acelor țări, ci în ONG-uri care fac lobby comunității LGBT, în firme care promovează schimbări economice radicale din cauza modificărilor climatice și în sectorul IT. Banii vor ajunge, evident, la companii americane, căci ele se ocupă cu așa ceva!

„Vreau să fie clar – acest lucru nu este ajutor sau caritate! Este o investiție care va oferi randamente pentru toată lumea”, a insistat Biden, ca mesajul să fie clar!

Cele 200 de miliarde puse la bătaie de SUA vor proveni de la bănci multilaterale de dezvoltare, instituții financiare pentru dezvoltare și fonduri suverane de investiții.

Europenii, și-n groapă, și fuduli!

Dacă americanii aruncă în joc 200 de miliarde, europenii nu s-au lăsat nici ei mai prejos și sunt gata să investească 300 de miliarde. De unde, nici Charles Michel, prezent la întâlnire, n-ar ști să spună, doar criza energetică (ca să nu pomenim și de alte crize!) a „prins” UE cu chiloții-n vine.

Ursula von der Leyen a anunțat că Europa va mobiliza peste 300 de miliarde de euro pentru a contrabalansa mega-proiectul Belt and Road dezvoltat de China începând cu 2013. Drumul Mătăsii este o schemă de investiții a prin care Beijingul se implică în dezvoltarea a peste 100 de țări și vizează crearea unei versiuni moderne a rutei comerciale antice din Asia către Europa.

China, o sperietoare monetizată

Profitând de faptul că Beijingul a devenit o sperietoare, multe state caută să monetizeze această amenințare pe care o reprezintă China. Cam la fel cum se întâmplă cu războiul declanșat de ruși împotriva Ucrainei.

În SUA, de exemplu, se folosește pretextul unui potențial conflict cu China pentru a spori bugetul Pentagonului. Iar din visteria Departamentului Apărării banii zboară în conturile puternicei industrii militare americane! În termeni ajustați la inflație, cheltuielile de apărare ale SUA sunt azi mai mari chiar decât au fost în orice moment al Războiului Rece – mai mari și decât în 1969, când Statele Unite aveau o jumătate de milion de soldați în Vietnam! Dar industria de armament tot nu e mulțumită și face presiuni puternice pentru a primi și mai mulți bani.

Cererile de creștere a cheltuielilor militare se bazează în mare măsură pe pericolul reprezentat de China și pe nevoia de a investi pentru prevenirea dominației globale chineze.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor