Tensiunile dintre cele două mari economii ale lumii au ajuns la un nivel febril. Politicienii și experții se referă acum în mod obișnuit la deteriorarea relației ca la un nou „război rece”. China pune serioase provocări pentru ordinea economică mondială, dar pentru a contracara, SUA nu își găsește atuurile și preferă să ridice ziduri pentru comerț.
Practicile comerciale ale Chinei au stat la baza războiului comercial al administrației Trump cu Beijingul. Litania nemulțumirilor include transferul forțat de tehnologie de la firme americane la firme naționale drept condiție de a face afaceri în China, intrări cibernetice în rețelele comerciale, furt de secrete comerciale, subvenții masive pentru întreprinderi de stat și abuzuri de proprietate intelectuală. Deci, cum ar trebui Statele Unite să răspundă provocărilor economice ale Chinei? Actorii de decizie politică trebuie să accepte două adevăruri dure. În primul rând,comentează Boston Herald, ar trebui să înțeleagă că nu există o soluție peste noapte în ceea ce privește transformarea fundamentală a modelului economic al Chinei.
Problemele sunt multidimensionale și este nevoie de răbdare. Schimbarea va fi în mare parte determinată de Beijing, nu de Washington. Asta nu înseamnă că Washingtonul este neajutorat, dar recunoașterea limitelor statecraft-ului economic este importantă. În al doilea rând, tarifele sunt un instrument învechit – care se înving de sine însăși – extrem de inadecvat pentru provocările de astăzi. Consumatorii americani, nu exportatorii chinezi, plătesc mai mult pentru aceste tarife. Între timp, China nu a făcut reforme semnificative la modelul său economic și, de fapt, depinde mai mult de întreprinderile de stat pentru a îndeplini obiectivele de cumpărare cuprinse în acordul “Prima fază”.
Protecționismul american nu va ajuta la gestionarea practicilor comerciale supărătoare cu Beijingul. Apoi, în loc să ducă un război de uzură la Organismul de Apel al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), așa cum a făcut-o în ultimii ani și, prin urmare, a subminat sistemul de soluționare a litigiilor într-un sens mai larg, Statele Unite ar trebui să formeze o mare coaliție de membri ai OMC care împărtășesc preocupările cu privire la practicile economice ale Chinei – și să formeze o dispută agresivă împotriva Beijingului. Pentru a diversifica lanțurile de aprovizionare în afara Chinei în regiune, Statele Unite ar trebui să se alăture rapid Parteneriatului Trans-Pacific (TPP).
După ce administrația Trump a abandonat neînțelept TPP, celelalte țări au continuat acordul. Exportatorii americani se confruntă acum cu un tratament discriminatoriu pe piețele din Asia în creștere. Mai important, TPP a fost conceput pentru a servi drept bastion împotriva Chinei. În deceniile viitoare, relația dintre Statele Unite și China va fi în centrul atenției jocului de miză mare al geopoliticii. Vor exista fricțiuni inevitabile între cele două superputeri pe măsură ce acestea concurează pentru putere și influență. Dar politicile comerciale inteligente pot ajuta Washingtonul să fie cu un pas înainte.