AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica nu mai vrea să-l numească pe Xi Jinping „președinte”

America nu mai vrea să-l numească pe Xi Jinping „președinte”

Un nou proiect de lege al Congresului SUA vrea să elimine folosirea titlulului de „președinte” care îl desemnează pe liderul chinez, deși este folosit de majoritatea guvernelor occidentale și de toate organizațiile media în limba engleză.

Proiectul legislativ „Denumiți legea dușmanului”, a fost prezentat Camerei Reprezentanților pe 7 august de către reprezentantul republican Scott Perry din Pennsylvania. Ar interzice guvernului federal să creeze sau să difuzeze orice documente care „se referă la șeful statului din Republica Populară Chineză ca orice altceva decât Secretarul General al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez sau, alternativ, ca Secretar General”. „Conducerea Republicii Populare Chineze a rămas necontestată în căutările sale perverse de abuzuri ale drepturilor omului de-a lungul deceniilor”, se arată în proiectul de lege, citat de CNN. „Adresarea șefului statului Republicii Populare Chineze ca„ președinte ”conferă presupunerea incorectă că oamenii statului, prin mijloace democratice, au legitimat cu ușurință liderul care îi conduce”. Numai în ultimele două luni, directorul FBI, Christopher Wray,  procurorul general american  William Barr, consilierul pentru securitate națională Robert O’Brien și secretarul de stat Mike Pompeo s-au referit la Xi prin titlul de “secretar general” în discursuri și declarații .

Titlurile lui Xi au fost un subiect de controversă și oarecare confuzie. Oficial, în limba chineză, niciunul dintre ele nu include cuvântul “președinte”, dar e folosit în engleză pentru toți liderii chinezi începând din 1980, când Bejingul a început să-și deschidă economia. Xi Jinping este cunoscut prin trei titluri principale în chineză. În calitate de președinte de stat ( guojia zhuxi ), el este șeful statului; în calitate de președinte al Comisiei militare centrale ( zhongyang junwei zhuxi ), este comandantul general al Armatei Populare de Eliberare (PLA); și în calitate de secretar general al PCC ( zong shuji) , el este șeful partidului politic din China. Cu toate acestea, în comunicatele guvernamentale în limba engleză și mass-media administrate de stat, Xi este denumit președinte. Chiar și ziarul China Daily scria în 2009 că noul titlu a fost introdus deoarece „șefii de stat din țările republicii lumii sunt numiți cu toții președinte în limba engleză”. Presa occidentală adoptat imediat acest termen, în timp ce altele au continuat să folosească „liderul Partidului Comunist”.Dar, pe măsură ce China s-a pregătit să adere la Organizația Mondială a Comerțului la sfârșitul anilor 1990, care a fost considerată ca un semn că urmărește un viitor mai democratic, utilizarea „președintelui chinez” ca titlu a devenit mai răspândită. Mișcarea de a-l elimina pe Xi de titlul său de președinte este un „război al cuvintelor – o modalitate de a diminua legitimitatea PCC în această tensiune actuală SUA-China”, a spus Janny Leung, profesor la lingvistică la Universitatea din Hong Kong.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger