Americanii sunt chemați, marți, la urne în alegerile de la jumătatea mandatului, „midterms”, care sunt cruciale pentru viitorul politic al lui Joe Biden și al lui Donald Trump, ambii cochetând cu o candidatură la prezidențialele din 2024.
În întreaga țară, urnele se vor deschide la ora șase sau șapte dimineața (11.00 sau 12.00 GMT), în funcție de stat.
În cadrul acestor „midterms” sunt în joc întreaga Cameră a Reprezentanților, o treime din Senat și o mulțime de posturi ale aleșilor la nivel local. Referendumuri privind dreptul la avort au loc, de asemenea, în patru state: California, Vermont, Kentucky și Michigan.
Trump va face un „anunț foarte important” săptămâna viitoare
Fostul președinte american Donald Trump, care cochetează cu o nouă candidatură la Casa Albă, a promis luni seară că va face „anunț foarte mare”. „Voi face un anunț foarte mare, foarte important marți, 15 noiembrie, la Mar-a-Lago”, a declarat miliardarul republican la un miting de campanie în Ohio.
Până în ultimul moment, Donald Trump a lăsat să planeze incertitudinea în legătură cu un eventual anunț al candidaturii sale, luni seară. Dar a spus că nu a vrut să fure lumina reflectoarelor asupra candidaților pe care i-a susținut.
„Puneți capăt acestei nebunii”
În fața unui val de șepci roșii, fostul președinte, în vârstă de 76 de ani, a zugrăvit luni seară o imagine extrem de sumbră a Americii sub conducerea lui Joe Biden. El a spus că prețurile în creștere ale țării „sugrumă gospodăriile”, că „infracțiunile violente sunt scăpate de sub control” și că extrema stângă „ne îndoctrinează copiii”.
„Există o singură soluție pentru a pune capăt acestei nebunii”, a pledat miliardarul american. „Dacă vreți să opriți distrugerea țării noastre și să salvați visul american, trebuie să votați mâine republicanii”, a spus el, informează France 24.
Biden: „Democrația este în pericol”
Mitingul lui Trump a fost în competiție directă cu cel al lui Joe Biden, desfășurat cu câteva minute mai devreme la o universitate istorică din Maryland, la periferia Washingtonului, în timpul căruia președintele i-a îndemnat pe americani să „apere democrația”.
„Știm în mod visceral că democrația noastră este în pericol”, a declarat președintele SUA, în vârstă de 79 de ani, în timp ce candidații republicani la alegeri amenință să conteste o eventuală înfrângere.
Prin urmare, dincolo de aceste probleme economice, tabăra democrată a încercat să prezinte Partidul Republican ca pe o amenințare la adresa democrației și a realizărilor sociale, cum ar fi dreptul la avort.
Rămâne de văzut dacă acest lucru va avea efectul dorit. După întâlnire, președintele a dat din nou asigurări că este „optimist” în ceea ce privește rezultatul alegerilor. Cu toate acestea, el a recunoscut că păstrarea controlului asupra Camerei Reprezentanților va fi „dificil”
Republicanii cred că pot nu numai să preia Camera Reprezentanților, ceea ce reprezintă scenariul clasic în aceste alegeri tradițional dificile pentru partidul de la Casa Albă. Dar și să îi smulgă lui Joe Biden controlul puternicului Senat.
În fața unei campanii eficiente a republicanilor, axată pe inflația galopantă, Joe Biden a avut dificultăți în a-și promova reformele privind puterea de cumpărare, care nu se vor face simțite decât peste câțiva ani.
Pierderea controlului ambelor camere ale Congresului ar avea consecințe grave pentru Biden, care a declarat până acum că intenționează să candideze pentru realegere în 2024. Cu toate acestea, nu toți democrații sunt încântați de această perspectivă, având în vedere vârsta sa – în curând va împlini 80 de ani – și impopularitatea sa.
Jos bideul și haita lui!