AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica își pregătește aliații din Pacific pentru Marele Război cu China

America își pregătește aliații din Pacific pentru Marele Război cu China

Un război între SUA și China, cu Taiwan proxy, ca Ucraina, este un scenariu de coșmar pentru aliații Americii din Pacific, dar devine din ce în ce mai clar că Washingtonul le-a stabilit deja ce roluri să joace fiecare. Nimeni nu poate sta deoparte, asta-i cert, mai cu seamă că Unchiul Sam se „bate” la ei acasă, în Asia, și are nevoie de ajutor, atât logistic, cât și militar.

Luna trecută, după ce a mers (și el) în pelerinaj la Beijing, înclinându-se în fața lui Xi, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Europa nu ar trebui să se lase „prinsă în crize care nu sunt ale noastre”. El s-a referit direct, cu subiect și predicat, la escaladarea periculoasă a situației din Taiwan, provocată de rivalitatea SUA – China.

Din păcate pentru ei, aliații americani din Pacific nu au acest lux de a privi cu detașare situația, precum o fac liderii europeni.

Presa occidentală scrie că deja se fac strategii de luptă, fiind doar o chestiune de timp până la prima lovitură.

SUA nu au semnat niciun angajament oficial de apărare a Taiwanul, dar Joe Biden a repetat de fiecare dată că va interveni dacă insula este atacată de chinezi.

Criză taiwaneză ar putea lua mai multe forme, de la o invazie ordonată de Xi Jinping și până la o blocadă totală a insulei sau un război cibernetic cu urmări teribile. În orice situație, aliații SUA din Pacific vor juca un rol critic și deja stabilit.

Filipinele, punctul fierbinte pe hartă

La scurt timp după ce s-au încheiat cele mai ample exerciții militare comune din ultimii ani (cu accent pus pe securizarea canalului navigabil de 7 mile marine între insulele nordice ale Filipinelor și Taiwan), președintele filipinez „Bongbong” Marcos a fost chemat la Casa Albă.

Pe când forțele americane și partenerii lor filipinezi repetau scenariul unui potențial conflict cu China, șeful diplomației de la Beijing, Qin Gang, a vizitat Manila pentru o zi. A fost suficient ca să transmită mesajul: Filipine, care pe vremea predecesorului lui „Bongbong” Marcos, Rodrigo Duterte, se apropiase de China, nu trebuie să „aleagă părți” într-un viitor „meci” al „greilor”.

Și de-ar vrea, filipinezii nu pot mișca în front; abia ce au semnat pentru ca SUA să construiască încă patru baze militare pe insulele lor, dintre care trei sunt în nord, foarte aproape de Taiwan. Înainte să zboare spre Washington, „Bongbong” Marcos a spus că bazele sunt „pentru apărare colectivă, nu pentru operațiuni ofensive”, dar cine îl crede?!

Întrebat dacă SUA vor folosi bazele în cazul unui război cu China, un înalt oficial al Pentagonului a declarat duminică, 30 aprilie: „Suntem atenți să nu facem scenarii în public”.

Totuși, în orice scenariu legat de Taiwan, Filipine este punctul fierbinte de pe hartă.

„La sfârșitul, este vorba doar despre a avea acces. Fără Filipine, am avea mult mai puține opțiuni. Forțele noastre ar putea fi lăsate plutind în ocean”, admite Eddie Paruchabutr, membru al Consiliului Atlantic și unul dintre cei mai renumiți strategi militari ai Pentagonului. El a spus-o clar: fără acces la aerodromurile și porturile din Filipine, US Army ar fi extrem de vulnerabilă la rachetele Chinei!

Și Japonia iese pe interval

Bazele militare americane din Okinawa au servit drept rampă de lansare pentru războiul din Vietnam și vor fi folosite și într-un eventual conflict cu China pentru Taiwan. Japonia devine complice, din perspectiva Beijingului, chiar dacă nu ar lua parte la acțiune.

Dar Tokyo vrea să ia parte, își face propriile planuri și arde de nerăbdare să se implice. Dincolo de intensificarea cooperării cu America, Japonia a demarat și cea mai mare majorare a cheltuielilor pentru apărare din ultimele decenii. Analiștii văd în Japonia cel mai probabil aliat american care va trimite trupe în apărarea Taiwanului, în eventualitatea unei invazii chineze. Constituția Japoniei limitează acțiunile armatei sale (una extrem de avansată) la autoapărare, dar la Tokyo se vorbește că „ocuparea” Taiwanului pune în pericol însăși supraviețuirea Japoniei. Cam aceleași discuții ca-n filmul „Ucraina”, nu-i așa?!

Australia are logistică, nu și trupe

Geografia Australiei o face să fie un centru critic din care SUA își vor reaproviziona forțele. Evident, americanii vor lansa de pe insulă și operațiuni de atac.

Canberra a primit misiunea să-și modernizeze bazele militare din nord și, de asemenea, a anunțat că grăbește achiziția de submarine nucleare, ca parte a planurilor din cadrul alianței AUKUS.

Cel mai probabil, Australia va fi responsabilă pentru securizarea căilor maritime și urmărirea navelor chineze. Totodată, ar putea escorta bombardierele americane în drum spre Strâmtoarea Taiwan, arată Centrul Carnegie.

Coreea de Sud este un alt mare aliat american în regiune; poate, cel mai mare! Totuși, la Seul lucrurile nu sunt atât de simple pe cât pare din exterior. Sunt șanse mici să vedem trupe sud-coreene implicate într-o bătălie în Strâmtoarea Taiwan. America ar putea lua în calcul să arunce în luptă o parte din contingentul de 30.000 de soldați din Coreea de Sud, dar doar atât. Seulul nu poate interveni – i-ar aduce represalii din partea Chinei și ar lăsa țara mai vulnerabilă decât este în prezent în fața Coreei de Nord.

Ce rol a primit Europa

Cu un Macron hăituit în Franța de protestatari furioși, greu de spus dacă Parisul se va angaja în ceva. Nici Marea Britanie, și nici Franța, care au prezențe navale în Pacific, nu au transmis până acum că ar sări, la o adică, în apărarea Taiwanului.

Americanii se așteaptă ca Europa să lovească China din punct de vedere economic. Dar și aici e de discutat, căci pierderile UE ar fi… incomensurabile! În 2022, comerțul China – UE a trecut de 700 de miliarde de euro!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.442 afisari

15 COMENTARII

  1. Poate se umfla pipota in chinejoi si ajung si ei ca si rusii, la sapa de lemn, dupa ce termina amerlocii cu ei.

  2. Daca n-au putut invinge Afganistanul ,armatele de transgenderi ,deviati si homalai credeti ca vor reusi cu China?N-as fi atat de sigur.

  3. Se pisa China pe drogatii amerloci China are in jur de 100 de milioane de militari iar amerlocii au in jur de 350 de mii activi din care mai mult de jumatate sint drogati ,bulani si pedofili

  4. Pe americani ii mananca in cur ,o cauta cu lumanarea!,vor alt razboi !,si de data asta sunt manati de lacomie !.
    Taiwanul este recunoscut ca si provincie chineza autonoma !,teritoriu chinez !,orce amestec al Americii in Taiwan este clar agresiune impotriva chinei ,impotriva intereselor chineze.
    Daca logistic nu fac fata conflictului din Ucraina si preseaza UE si NATO pentru suport logistic si militar ,nu-i vad cum vor face fata conflictului cu China cand au Pacificul intre ei !.

  5. Ciuma americana,chineza,rusá,fara nici o exceptie toti acestia se inteleg bine intre ei,normal altceva ne pun ei la TV pentru noi plebea!
    Nici unul,nici unul nu-i mai bun!
    Un lucru e clar,campul de luptá viitor va fi continentul kurvá europa,pentru
    a treia oara!
    Vestul european,o mizerie ce sclavizeaza tarile estice mai ceva ca rusii!
    Asta nu inseamná ca blestemati bolsevici sant mai buni!
    Acestia ne-au condamnat existenta zeci de ani!
    Un lucru rámanem clar,pestele mare intotdeauna il va inghiti pe cel mic!
    Diferentá,acum consistá intr-un singur fapt,si anume,o face fára sa se mai fereasca,o face fulgerator de forma brutalá,ca un tálhar ce este!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger