AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica, în stare de șoc: un alt afro-american, ucis în bătaie de...

America, în stare de șoc: un alt afro-american, ucis în bătaie de polițiști. Reacția lui Joe Biden – VIDEO

America, în stare de șoc: un alt afro-american, ucis în bătaie de polițiști. Reacția lui Joe Biden – VIDEO / Foto: printscreen

Americanii au fost șocați să descopere vineri seară înregistrarea video a arestării fatale a lui Tyre Nichols, un afro-american care a murit la vârsta de 29 de ani.

Imaginile făcute publice vineri seară au fost surprinse de o cameră de supraveghere și de camerele individuale ale polițiștilor pe 7 ianuarie în Memphis, Tennessee, SUA.

Bătut până la moarte

Mai multe secvențe îl arată pe Tyre Nichols, în vârstă de 29 de ani, fiind oprit la semafor. Apoi, tânărul este scos cu brutalitate din mașină de către polițiști. El se luptă și reușește să scape, în timp ce poliția încearcă să îl imobilizeze cu un Taser și să îl stropească cu gaze lacrimogene.

La scurt timp după aceea, a fost oprit la o altă intersecție, aruncat la pământ și bătut de poliție. Unul l-a lovit cu piciorul în față, altul l-a lovit cu o bâtă telescopică, iar un al treilea îl bătea cu pumnii.

Lovit timp de câteva minute, Nichols țipă și îi cere ajutorul mamei sale. Apoi a fost întins, cu cătușele la mâini. La fața locului au sosit mai mulți polițiști, apoi doi pompieri cu echipamente medicale. O ambulanță a sosit după 22 de minute.

Tyre Nichols a murit din cauza rănilor suferite trei zile mai târziu la spital. Cinci ofițeri de poliție din Memphis implicați în arestare au fost suspendați din funcție. O anchetă internă a fost lansată, iar ofițerii sunt acuzați de crimă de gradul doi. Patru dintre ei au fost ulterior eliberați pe cauțiune

Directorul poliției din Memphis, Cerelyn Davis, a calificat acțiunile ofițerilor drept „abominabile, nesăbuite și inumane”. Ea a mai spus că poliția nu a putut găsi nimic care să justifice arestarea lui Nichols în timp ce se afla la volan.

Reacționând la aproximativ 30 de minute după ce videoclipul exploziv a fost făcut public, președintele Joe Biden, care a vorbit cu părinții victimei, s-a declarat „indignat” și „profund rănit”.

Proteste în mai multe orașe

Vineri, primele proteste au avut loc în orașe din întreaga țară, inclusiv în Washington și Memphis. La New York, peste 200 de persoane au mărșăluit, scandând „fără dreptate nu există pace”.

Într-un semn al naturii potențial explozive a cazului, Biden a cerut ca mitingurile să fie „pașnice” și a vorbit la telefon în cursul după-amiezii cu mama și tatăl vitreg al lui Tyre Nichols.

Moartea sa amintește de cea a afro-americanului George Floyd, ucis de un ofițer de poliție în mai 2020. La acea vreme, demonstrațiile împotriva rasismului și a violenței poliției au incendiat țara, federate în jurul sloganului „Black Lives Matter”.

„Când eu și soțul meu am ajuns la spital și l-am văzut pe fiul meu, era deja mort. Îl bătuseră măr. Era plin de vânătăi peste tot, capul îi era umflat ca un pepene”, a povestit cu lacrimi în ochi Row-Vaughn Wells, mama lui Tyre Nichols, într-un interviu difuzat de CNN.

Șefa poliției din Memphis a avertizat că înregistrarea video a arestării bărbatului pentru o simplă încălcare a regulilor de circulație este „comparabilă sau chiar mai rea decât” arestarea violentă a lui Rodney King de către poliție în 1991. Achitarea, un an mai târziu, a celor patru ofițeri de poliție implicați a provocat revolte fără precedent în Los Angeles.

Autoritățile fac apel la calm de mai multe zile, anticipând manifestații după publicarea unei înregistrări video considerate „îngrozitoare” de către cei care au văzut-o.

Familia lui Tyre Nichols a făcut ea însăși apel la mitinguri pașnice. „Vă rog să protestați, dar protestați în siguranță”, a spus tatăl său vitreg, Rodney Wells. În Memphis, protestatarii au început să mărșăluiască în momentul publicării videoclipului, scandând: „Spuneți-i numele. Tyre Nichols”, notează Le Point.

 

 

„Nu ne-ați ascultat”, au strigat manifestanții în orașul în care Martin Luther King a fost asasinat în 1968. În alte părți ale țării, forțele de ordine se pregăteau pentru posibile perturbări. Doi consilieri ai lui Joe Biden au vorbit cu primarii din 16 orașe americane despre proteste.

Polițiștii sunt de culoare, „și mai șocant”

Directorul FBI, Christopher Wray, s-a declarat „îngrozit” după publicarea materialului, iar procurorul general Merrick Garland a declarat că a fost lansată o anchetă federală.

Liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, a denunțat o crimă „inadmisibilă”, în timp ce senatorul de stânga Bernie Sanders a cerut să se facă „totul pentru a pune capăt violențelor poliției împotriva persoanelor de culoare”.

În timp ce își exprimau oroarea, avocații familiei și părinții tânărului au lăudat „rapiditatea” acțiunii întreprinse împotriva poliției.

Reverendul Al Sharpton, un cunoscut activist pentru drepturile civile care va rosti discursul funerar al lui Tyre Nichols, a declarat că faptul că polițiștii erau de culoare a făcut ca evenimentul să fie „și mai șocant”. „Suntem împotriva tuturor violențelor polițienești, nu doar împotriva violențelor polițienești comise de albi”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea