AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica, în stare de șoc: un alt afro-american, ucis în bătaie de...

America, în stare de șoc: un alt afro-american, ucis în bătaie de polițiști. Reacția lui Joe Biden – VIDEO

America, în stare de șoc: un alt afro-american, ucis în bătaie de polițiști. Reacția lui Joe Biden – VIDEO / Foto: printscreen

Americanii au fost șocați să descopere vineri seară înregistrarea video a arestării fatale a lui Tyre Nichols, un afro-american care a murit la vârsta de 29 de ani.

Imaginile făcute publice vineri seară au fost surprinse de o cameră de supraveghere și de camerele individuale ale polițiștilor pe 7 ianuarie în Memphis, Tennessee, SUA.

Bătut până la moarte

Mai multe secvențe îl arată pe Tyre Nichols, în vârstă de 29 de ani, fiind oprit la semafor. Apoi, tânărul este scos cu brutalitate din mașină de către polițiști. El se luptă și reușește să scape, în timp ce poliția încearcă să îl imobilizeze cu un Taser și să îl stropească cu gaze lacrimogene.

La scurt timp după aceea, a fost oprit la o altă intersecție, aruncat la pământ și bătut de poliție. Unul l-a lovit cu piciorul în față, altul l-a lovit cu o bâtă telescopică, iar un al treilea îl bătea cu pumnii.

Lovit timp de câteva minute, Nichols țipă și îi cere ajutorul mamei sale. Apoi a fost întins, cu cătușele la mâini. La fața locului au sosit mai mulți polițiști, apoi doi pompieri cu echipamente medicale. O ambulanță a sosit după 22 de minute.

Tyre Nichols a murit din cauza rănilor suferite trei zile mai târziu la spital. Cinci ofițeri de poliție din Memphis implicați în arestare au fost suspendați din funcție. O anchetă internă a fost lansată, iar ofițerii sunt acuzați de crimă de gradul doi. Patru dintre ei au fost ulterior eliberați pe cauțiune

Directorul poliției din Memphis, Cerelyn Davis, a calificat acțiunile ofițerilor drept „abominabile, nesăbuite și inumane”. Ea a mai spus că poliția nu a putut găsi nimic care să justifice arestarea lui Nichols în timp ce se afla la volan.

Reacționând la aproximativ 30 de minute după ce videoclipul exploziv a fost făcut public, președintele Joe Biden, care a vorbit cu părinții victimei, s-a declarat „indignat” și „profund rănit”.

Proteste în mai multe orașe

Vineri, primele proteste au avut loc în orașe din întreaga țară, inclusiv în Washington și Memphis. La New York, peste 200 de persoane au mărșăluit, scandând „fără dreptate nu există pace”.

Într-un semn al naturii potențial explozive a cazului, Biden a cerut ca mitingurile să fie „pașnice” și a vorbit la telefon în cursul după-amiezii cu mama și tatăl vitreg al lui Tyre Nichols.

Moartea sa amintește de cea a afro-americanului George Floyd, ucis de un ofițer de poliție în mai 2020. La acea vreme, demonstrațiile împotriva rasismului și a violenței poliției au incendiat țara, federate în jurul sloganului „Black Lives Matter”.

„Când eu și soțul meu am ajuns la spital și l-am văzut pe fiul meu, era deja mort. Îl bătuseră măr. Era plin de vânătăi peste tot, capul îi era umflat ca un pepene”, a povestit cu lacrimi în ochi Row-Vaughn Wells, mama lui Tyre Nichols, într-un interviu difuzat de CNN.

Șefa poliției din Memphis a avertizat că înregistrarea video a arestării bărbatului pentru o simplă încălcare a regulilor de circulație este „comparabilă sau chiar mai rea decât” arestarea violentă a lui Rodney King de către poliție în 1991. Achitarea, un an mai târziu, a celor patru ofițeri de poliție implicați a provocat revolte fără precedent în Los Angeles.

Autoritățile fac apel la calm de mai multe zile, anticipând manifestații după publicarea unei înregistrări video considerate „îngrozitoare” de către cei care au văzut-o.

Familia lui Tyre Nichols a făcut ea însăși apel la mitinguri pașnice. „Vă rog să protestați, dar protestați în siguranță”, a spus tatăl său vitreg, Rodney Wells. În Memphis, protestatarii au început să mărșăluiască în momentul publicării videoclipului, scandând: „Spuneți-i numele. Tyre Nichols”, notează Le Point.

 

 

„Nu ne-ați ascultat”, au strigat manifestanții în orașul în care Martin Luther King a fost asasinat în 1968. În alte părți ale țării, forțele de ordine se pregăteau pentru posibile perturbări. Doi consilieri ai lui Joe Biden au vorbit cu primarii din 16 orașe americane despre proteste.

Polițiștii sunt de culoare, „și mai șocant”

Directorul FBI, Christopher Wray, s-a declarat „îngrozit” după publicarea materialului, iar procurorul general Merrick Garland a declarat că a fost lansată o anchetă federală.

Liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, a denunțat o crimă „inadmisibilă”, în timp ce senatorul de stânga Bernie Sanders a cerut să se facă „totul pentru a pune capăt violențelor poliției împotriva persoanelor de culoare”.

În timp ce își exprimau oroarea, avocații familiei și părinții tânărului au lăudat „rapiditatea” acțiunii întreprinse împotriva poliției.

Reverendul Al Sharpton, un cunoscut activist pentru drepturile civile care va rosti discursul funerar al lui Tyre Nichols, a declarat că faptul că polițiștii erau de culoare a făcut ca evenimentul să fie „și mai șocant”. „Suntem împotriva tuturor violențelor polițienești, nu doar împotriva violențelor polițienești comise de albi”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea
407 afisari

18 COMENTARII

  1. Ce infractiune a comis tanarul de culoare? A facut specula cu bilete in fata la cinematografe? Ca alti frati? Ultimul politist din foto, cel din dreapta, seamana cu politistul negru din filmul Greu de ucis. Doar ca este mai tanar. Ma rog, asa mi se pare mie. Oricum Tyre Nichols nu a fost chiar asa greu de ucis. Totul ie sa se vrea.

    • Ce este infractorule? In anii 80 te-am prins cand ai furat 2 portofele in autobuz in Constanta.
      Te mananca pielea? Iti trag 4-5 bastoane de te p i s i pe tine!

      • Nu stiu daca ai inteles. Eu am scris cu simpatie. Ai fi putut sa vezi din istoricul celor scrise de mine ca simpatizez politia violenta. Cu cea veche. De fapt chiar nazista. Prea multe drepturi pentru infractori. Pra multi avocati, etc.

        • Eu am fost militian si ptr ca s-a schimbat regimul am devenit politist. Am adus in tara ti gani plecati la furat in Franta si Italia in 1996.
          Eram detasat si faceam parte din fortele de politie locale. Aveam inclusiv manusi cu plumb(mi le-a daruit un colonel cecen). Merg sa gasesc un t igan de 200 de kg si 1,95m la Paris. Il gasesc p-ala si a inceput sa recite – ca nu a facut el, ca sa moara… deh ti gan.
          Mah si m-a enervat ala de am lansat o lovitura de pumn sa-l dobor numai ca baragladina se apleaca si lovesc un gard de tabla si-l deformez. Frantuzii care nu stiau de manusile mele m-au felicitat si mi-au spus ”pumn de fier”, distrugatorul, etc.
          Pe cioroy l-au altoit cu bastoanele si l-am urcat in duba. Facuse pe el, durul.
          Deci votrbim de scoala veche, de militie.

    • O alta știre preluata chiar din America, vb despre 5 polițiști de culoare ,ca l,ar fi snopit pe individ

  2. Pai in Africa de sud, am vazut in documentare despre aparheid, politisti de culoare patruland. I n transportoarele acelea blindate. Ce tradatori gretosi. Ori nu era asa situatia descrisa si aceia erau politisti obisnuiti negrii. Oricum daca asa fi fost negru in Africa de sud, nu m as fi angajat in politie. Este o ruptura intre noi si ei. Un razboi nedeclarat. Si asa trebuie sa fie. Asa este normal. Un razboi intre rase. Noi sa stam aici, ei acolo. Fara sa ne amestecam. Fiecare cu ai lui. Nici macar turism. Ce sa vedem in Africa? Caldura, gandaci, bacterii, boli?. Te dai jos din masina, ala esti. Sa traiasca fiecare cu ce are. Unii cu grau din Rusia, masini din Germania, portocale din Grecia… Alti cu nisip , petrol, ebola si Sida. Daca o tinem asa un timp, fiecare cu magazinul lui, ei dau primii faliment. Sunt si multi.

    • Am fost in RSA in 1988 si nu era nici un negru care sa lucreze in politie sau administratie. Ei locuiau in rezervatii in afara orasului. Veneau in oras la munca intre 06.00 si 8 seara. Care era prins in oras in afara acestor ore era arestat.

  3. Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

    Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

    Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti..

  4. Daca mi ai scris mie…esti un prost. Am scris Rusia ca asa mi a venit in legatura cu graul. De fapt am vrut sa scriu Rusia si Ucraina, dar a fost mai usor asa. Am scris doar despre ideea ca mi ar placea o Europa unita numai cu oameni albi. Din Lisabona- Vladivostoc. si din Norvegia- Creta. Nu vreau o Europa cu negrii si Islam. Cu indieni si arabi. Daca iti place de ei..de ei sa ai parte. Oricum cam asta este sfarsitul nostru. Sa mearga nepoatele noastre cu masca pe fata. Si fara scoala. Cat priveste discutia despre trolii rusi? Parca nu imi vine sa cred ca exista cineva sa platesca niste prosti sa scrie ca sunt partizanii lor. Eu cred ca aici este ca la fotbal. Cu simpatii. Unii pentru rusi, altii pentru americani…globalisti, nationalisti, fascisti ca mine. Poate sunt naiv. Unii chiar or primii bani..Mai stii?

    • Ce te umfli in pene ca p ula in iznmene?
      Vino sa ma f uti in c ur. Ai sa uiti de pi zda si ai sa adori sa f uti si sa fii f utut in c ur!

  5. Eu joc FIFA 22, adica fotbal in retea. Si am ID ul cu numele : FUDCIORI 1957. nu pot sa scriu fut, ca este urat. Dar romanii din retea inteleg. Strainii nu stiu. Cred ca este un nume romanesc.

  6. Pai cand era Donald la raposatu Georgica ce jale zau ingenuchea toate balerinele. Acum si la Joe pare cusut cu ața alba de servicii parca sa dea in cineva politic. Acum o sa dea toti cu spray…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger