Washingtonul cere Kievului să reducă vârsta de mobilizare militară de la 25 la 18 ani. E vorba despre o solicitare a administrației Biden. S-a aflat totul cu doar câteva săptămâni înainte ca noul președinte american, Donald Trump, să-și preia prerogativele, după câștigarea alegerilor.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a cerut, miercuri, Ucrainei să reducă vârsta minimă pentru mobilizarea militară de la 25 la 18 ani, pentru a compensa deficitul de soldaţi în faţa avansului forţelor ruse pe teren, informează AFP, preluat de news.ro.
Acest apel vine cu doar câteva săptămâni înainte de învestirea în funcţie a viitorului preşedinte american, Donald Trump, care ar putea adopta o nouă abordare şi ar putea împinge Kievul să negocieze cu Moscova, în ciuda faptului că, până în prezent, Statele Unite au sprijinit masiv Ucraina, furnizându-i arme.
Ucraina se confruntă cu o criză „existenţială” de recrutare, cu un număr din ce în ce mai mic de voluntari împotriva unui inamic cu forţe mai mari şi mai bine echipate – a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial de rang înalt din cadrul actualei administraţii americane.
„Adevărul este că, în prezent, Ucraina nu mobilizează şi nu antrenează suficienţi soldaţi pentru a înlocui pierderile de pe câmpul de luptă şi pentru a rezista în faţa forţelor ruse în creştere”, a declarat acesta.
„Ştim că acest lucru este vital”
Când a fost întrebat despre vârsta potrivită pentru mobilizare, oficialul a răspuns că ar exista „un avantaj real în a lua în considerare scăderea vârstei de recrutare la 18 ani”. Kievul a coborât deja vârsta minimă pentru mobilizare de la 27 la 25 de ani în acest an.
Casa Albă a precizat miercuri că ajutorul militar american nu va fi condiţionat de o nouă reducere. „Vom continua cu siguranţă să trimitem arme şi echipamente Ucrainei. Ştim că acest lucru este vital. Dar resursele umane sunt la fel de vitale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
„În plus, credem că forţa de muncă este cea mai vitală nevoie (a Ucrainei). Prin urmare, suntem pregătiţi să ne sporim capacităţile de instruire dacă ei decid măsuri adecvate pentru a suplimenta rândurile”, a completat el.
Donald Trump a anunţat miercuri că îl numeşte pe generalul Keith Kellogg, care a cerut Kievului să facă mai multe concesii, ca emisar pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia.
Poate Trump să salveze Ucraina?
„NATO nu a intrat direct în război drept parte combatantă deoarece victoria Ucrainei nu este considerată demnă de un conflict deschis cu Rusia.
Totuși, la un nivel mai subtil, strategia administrației Biden a fost să echipeze și să antreneze forțele ucrainene la un nivel în care Kievul poate intra în negocieri dintr-o poziție mai stabilă. Este oarecum aceeași abordare pe care administrația Obama a urmărit-o în războiul din Siria, unde a eșuat. Acum este rândul lui Donald Trump să obțină un rezultat diferit.
Trump nu poate opri războiul ”în 24 de de ore”, așa cum s-a lăudat în timpul campaniei sale. În strategia actuală a Occidentului, Ucraina trebuie să fie suficient de puternică pentru a aduce Moscova la masă, dar nu atât de puternică încât să-l determine pe Putin să escaladeze, comentează Un Herd. Dezbaterile lui Biden cu privire la livrările de arme sunt produsul acestui calcul delicat”, scrie Radu Jacotă în paginile „Național”. Citiți mai multe AICI.
Poporul american s-a săturat de Ucraina?
„Se pare că oamenii din Statele Unite încep să fie din ce în ce mai sceptici privind trimiterea de ajutoare militare în Ucraina.
Conform rezultatelor unui sondaj CBS/YouGov, 51% dintre respondenți cred că SUA nu ar trebui să trimită arme și ajutoare militare în Ucraina. Sondajul a fost realizat între 19 și 22 noiembrie, la puțin peste două săptămâni după alegerile prezidențiale. Rezultatele indică diviziunea politică din țară în contextul războiului care are loc pe continentul european.
Aceste rezultate au fost împărțite în principal între partide și ideologii. În ceea ce privește apartenențele politice, 72% dintre democrați cred că Statele Unite ar trebui să continue să trimită ajutor militar Ucrainei, în timp ce 28% au spus că „nu ar trebui” să facă acest lucru.” – Citiți mai multe în articolul „Poporul american s-a săturat de Ucraina?”.
Toata Europa este plina de barbati Ukrainieni zdaveni, fugiti din tara pentru ca, asa cum spun ei, „nu este razboiul lor.” Ca sa fim cinstiti, da, acest razboi nu este a lor, dar nici al nostru sau a altor vecini ai Ukrainei. Dupa ce ca tara este distrusa in mare parte, acum se vrea si ca tot mai multi tineri sa moara pe campul de lupta pentru ambitiile altora. Trist!