AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica, avocatul Big Tech. Suprataxarea corporațiilor din IT, blocată de Casa Albă!

America, avocatul Big Tech. Suprataxarea corporațiilor din IT, blocată de Casa Albă!

În ciuda diferendelor de acasă, Washingtonul și directorii corporațiilor din IT au lucrat împreună pentru a stopa ofensiva fiscală declanșată la nivel global împotriva Google&co. Pe scurt, Casa Albă s-a făcut luntre și punte pentru a sprijini Silicon Valley în fața tuturor celor care au cerut suprataxarea giganților Big Tech. Dacă la începutul anului explodaseră știrile despre cum alde Facebook și Amazon vor  fi puse la colț, de ceva vreme UE joacă în „Tăcerea mieilor”. De fapt, cam de când a plecat Joe Biden de la summit-ul comun UE-NATO, acolo unde optica politicii fiscale europene a luat o întorsătură neașteptată.

Neașteptată de noi, europenii, dar preconizată peste Ocean, pe Wall Street și mai ales în Silicon Valley. Și, în loc să vizeze companiile digitale – și, aproape exclusiv, cele americane -, Washingtonul a reușit să „convingă” Europa că e mai bine să-și schimbe strategia și să privească în altă parte. Astfel, s-a căzut de acord asupra unui regim fiscal care impune impozite mărite tuturor marilor companii din lume, digitale sau nu, indiferent de țara de proveniență. Cu alte cuvinte, americanii au zis așa: vreți suprataxare, bine, dar să fie și pentru firmele voastre!

Negocierile dintre cele două forțe de pe malurile Atlanticului sunt supravegheate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În timp ce discuțiile se apropie de final, e tot mai clar că America, în calitate de avocat al coloșilor din Silicon Valley, a reușit să evite scenariile cele mai nefavorabile apărute la început de 2021, cele care anunțau impozite naționale în Franța și Marea Britanie exclusiv pentru companiile americane de tehnologie.

În schimb, acum, după îndelungi discuții și tratative, grupul miniștrilor de Finanțe din G20 va aproba, la 9 iulie, o rată minimă de impozitare globală de aproximativ 15%. Această taxă este impuză pentru a stopa corporațiile și multinaționalele să-și mai mute activitățile în jurisdicții internaționale unde se plătește cea mai mică sumă de impozit.

La Washington, americanii deja savurează victoria și pregătesc o strategie de lungă durată, una care are acum sprijin bipartizan. „Asigurarea faptului că scăpăm de aceste taxe discriminatorii are un impact enorm asupra Americii. De multe ori am declarat că Joe Biden trebuie să câștige această bătălie cu UE”, a declarat senatorul democrat Ron Wyden, cel care prezidează Comitetul de Finanțe al Senatului.

Prin extinderea reviziei fiscale globale, care acum cuprinde întreaga economie, nu doar lumea digitală, Casa Albă și Silicon Valley au evitat o suprataxare dorită de Uniunea Europeană. Astfel, conform noului acord, producătorul auto german Volkswagen sau banca britanică HSBC vor fi obligate să plătească la fel ca Google sau Facebook.

Potrivit finanțiștilor europeni, sectorul tehnologic a crescut atât de mult încât a devenit un catalizator în perturbarea întregului sistem fiscal internațional. Însă Joe Biden a avut grijă să ferească giganții Big Tech de controlul (și suprataxarea) europenilor; mega-profiturile din publicitatea online (și din alte servicii digitale) sunt „parcate” în regimuri cu fiscalitate scăzută, precum Irlanda și Luxemburg. Acum, se vorbește despre o revizuire fiscală globală cuprinzătoare, ale cărei efecte vor fi resimțite în aproape toate industriile și capitalele din întreaga lume. Dar până acolo mai e cale lungă, iar coloșii din Silicon Valley știu că încă mai pot câștiga bani frumoși de pe piața europeană.

„Să fim sinceri. Nu este vorba că sunt companii din IT, ci că sunt companii americane. Se întâmplă să existe o singură industrie, care este foarte mare și de succes, și importantă, dar și profitabilă, și care este aproape exclusiv americană”, a pus punctul pe i un consilier democrat de la Casa Albă, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
209 afisari

1 COMENTARIU

  1. Corect. Pe viermele care muncește la bandă îl rupe statul capitalist cu impozite iar pe ăia cu sute de miliarde îi scutește, ba chiar le-ar mai și da bani!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger