AcasăȘTIRI EXTERNEAmenzi pentru șefii care-și deranjează angajații în afara programului. Legea telemuncii a...

Amenzi pentru șefii care-și deranjează angajații în afara programului. Legea telemuncii a fost modificată

telemuncaAmenzi pentru șefii care-și deranjează angajații în afara programului. Legea telemuncii a fost modificată

Ai avut vreodată un șef care a continuat să-ți trimită mesaje chiar și după ce ai plecat de la serviciu sau te-ai deconectat? În Portugalia, acest comportament este acum ilegal.

Țara a introdus recent o lege care interzice angajatorilor să-și contacteze angajații în afara programului lor obișnuit prin telefon, mesaj sau e-mail.

De asemenea, vor avea obligaţia să contribuie la plata facturilor angajaţilor care lucrează de acasă, acoperind, de exemplu, costurile pentru energie electrică sau Internet. Excepţie de la regulă fac, însă, companiile cu mai puţin de zece angajaţi.

„Angajatorul trebuie să respecte intimitatea lucrătorului”, inclusiv perioadele de odihnă și timpul în familie, prevede noua lege. Orice încălcare, continuă, constituie o abatere „gravă” și ar putea duce la amendă.

Portugalia a modificat legea muncii

O regulă similară le-a dat lucrătorilor francezi dreptul de a ignora e-mailurile de afaceri în afara orelor de program în 2017, transmite CNN.

Noua politică a Portugaliei face parte din legislația care reglementează munca de acasă. Angajații au acum dreptul de a renunța la munca de la distanță dacă doresc acest lucru, dar pot solicita și aranjamentul dacă este compatibil cu jobul lor.

Legea a fost votată de parlamentul portughez vinerea trecută și a intrat în vigoare a doua zi.

author avatar
Andreea Vlad