AcasăȘTIRI EXTERNEAmenințările Rusia și China, în centrul discuțiilor reuniunii G7

Amenințările Rusia și China, în centrul discuțiilor reuniunii G7

Amenințările Rusia și China, în centrul discuțiilor reuniunii G7/ Foto: Facebook

Miniștrii de Externe ai țărilor G7 se află marți la Londra la prima lor întâlnire față în față de mai bine de doi ani pentru a lucra la răspunsuri comune la amenințările globale. 

Luarea de măsuri pentru a proteja democrațiile. În acest cadru, miniștrii de externe ai G7 se întâlnesc, marți, pentru a conveni asupra răspunsurilor comune la problemele globale.

China, Birmania, Libia, Siria și Rusia se află pe agenda discuțiilor dintre miniștrii de Externe ai clubului țărilor bogate, înainte de summitul șefilor de stat și de guvern, luna viitoare, în sud-vestul Angliei.

Aceștia vor discuta, de asemenea, despre violența din Etiopia, Iran și Coreea de Nord, Somalia, Sahel și Balcani, toate „probleme geopolitice presante care subminează democrația, libertățile și drepturile omului”, potrivit Londrei.

„Provocări comune” și „amenințări în creștere”

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, l-a întâlnit luni pe omologul său american, Antony Blinken, ambii cerând o abordare unificată.

„Președinția Marii Britanii a G7 este o oportunitate de a reuni societăți democratice și deschise și de a arăta unitate atunci când este cel mai necesar pentru a face față provocărilor comune și amenințărilor în creștere”, a spus Dominic Raab într-un comunicat.

Secretarul de Stat al SUA a reafirmat angajamentul Washingtonului față de o „ordine internațională bazată pe reguli” pentru a aborda probleme care variază de la schimbările climatice până la recuperarea post-pandemică.

Întâlnirile dintre participanți se desfășoară conform unui protocol strict din cauza pandemiei, cu delegații reduse, măști, distanțare și panouri transparente.

Forța unirii

Marea Britanie, care deplânge mai mult de 127.500 de decese de la începutul pandemiei, își relaxează treptat restricțiile pe măsură ce campania de vaccinare progresează și cazurile de infectări scad, chiar dacă alte țări experimentează noi vârfuri.

Aceste disparități au determinat solicitarea unei acțiuni internaționale mai mari, inclusiv un acces mai mare la vaccinuri.

„Nici una” dintre „provocările cu care ne confruntăm” nu poate „fi abordată în mod eficient de o singură țară care acționează singură – chiar și Statele Unite, chiar și Regatul Unit”, a declarat Antony Blinken, luni, la conferința de presă comună cu Dominic Raab.

Șefilor diplomațiilor din Germania, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia și din Marea Britanie li se vor alătura reprezentanți ai Uniunii Europene.

India, Australia, Coreea de Sud, Africa de Sud și Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (Asean) au fost, de asemenea, invitate.

De la ieșirea din Uniunea Europeană anul trecut, Marea Britanie privește din ce în ce mai atent la regiunea Asia-Pacific.

Londra dorește, de asemenea, angajamente globale mai largi și mai puternice de combatere a schimbărilor climatice, deoarece țara se pregătește să găzduiască Summitul Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26) în noiembrie.

Propaganda și dezinformarea Moscovei

Pe baza relației lor speciale, Londra și Washington au adoptat abordări comune ale politicii externe, în special față de Rusia și de China.

După întâlnirea, care se desfășoară la Londra până miercuri, secretarul de Stat al SUA se deplasează la Kiev pentru a demonstra sprijinul „neclintit” al SUA pentru Ucraina, în urma desfășurării trupelor ruse la frontiera cu această țară, pe fondul relațiilor tensionate cu Moscova.

Rusia va fi, de altfel, unul dintre subiectele majore discutate marți după-amiaza, în special pentru a identifica modalități de a răspunde la manevrele armatei ruse lângă granița cu Ucraina și la situația în care se află principalul detractor al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi.

Dominic Raab a declarat duminică pentru Reuters că dorește un mecanism de reacție rapidă pentru a contracara „propaganda” și dezinformarea rusești.

De asemenea, luni, Blinken a cerut Phenianului să înceapă calea diplomației, Washingtonul fiind dornic să contracareze ambițiile nucleare ale Coreei de Nord, scrie AFP.

În ceea ce privește China, denunțată pentru reprimarea minorității uigure și a mișcării pro-democrație din Hong Kong, Raab a spus că „ușa este deschisă” pentru îmbunătățirea relațiilor. „Dar depinde de comportament și acțiuni”, a adăugat el.

În ceea ce privește Birmania, participanții vor discuta despre lovitura de stat din 1 februarie și vor primi un raport asupra situației. Se așteaptă ca să îndemne partenerii să ia măsuri mai dure împotriva juntei militare, inclusiv sancțiuni mai extinse.

 

author avatar
Tudor Borcea
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger