AcasăȘTIRI EXTERNEAmeninţarea lui Donald Trump: de ce spune că n-ar fi apărat ţările...

Ameninţarea lui Donald Trump: de ce spune că n-ar fi apărat ţările NATO în faţa Rusiei!

Trump vroia să-i trimită pe bolnavii de Covid-19 la Guantanamo

Donald Trump a făcut o dezvăluire şocantă: în timpul mandatului de preşedinte la Casa Albă, ar fi ameninţat ţările NATO că nu le va apăra în cazul unui atac din partea Rusiei, dacă nu-şi cresc cheltuielile militare.

Trump a descris adesea NATO drept o alianţă militară care ar trăi pe seama generozităţii SUA, ţară care, consideră el, cheltuie prea mulţi bani pentru a apăra alte ţări ce-i sunt mai degrabă rivali decât parteneri.

A recunoscut că a fost doar un „bluff”

În declaraţia sa de joi, el a susţinut totuşi că ameninţarea sa la care s-a referit a fost doar o strategie de „bluff”, de cacealma, pentru a determina astfel statele NATO să crească bugetele alocate apărării.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că statele membre se angajează să apere orice altă ţară membră a Alianţei care ar fi atacată. Însă la un summit, Donald Trump a sugerat că Washingtonul nu va onora acest angajament, pentru că „toată lumea este un rău platnic”.

Trump le-a forţat mâna europenilor

Donald Trump a decsris şi cum au reacţionat liderii europeni după ce el a lansat ameninţarea: «Asta înseamnă că nu ne veţi apăra ? Nu ne veţi apăra în faţa Rusiei ?». Iar eu i-am răspuns: exact asta vreau să spun'”, a afirmat Trump în intervenţia sa la un eveniment al fundaţiei conservatoare Heritage.

„Dacă aş fi răspuns «Nu, nu asta vreau să spun», atunci de ce ar mai fi plătit ei?”, a explicat fostul preşedinte strategia sa de a juca la cacealma pentru a forţa statele NATO să cheltuie mai mult pentru înarmare.

Trump s-a arătat „stupefiat” că această ameninţare a sa adresată altor ţări din NATO nu a fost niciodată dezvăluită de mass-media.

author avatar
Andrei Ștefan
570 afisari

2 COMENTARII

  1. De fapt e vorba de șantajul la tarile UE. Nimic nou sub Soare. Șantajul asta a fast făcut de US încă de la sfârșitul WW II. A fost taxa de protecție plătită Americii care a incasat bani grei din exportul de armament. Ăștia sunt Yankeii, ulii războiului, indiferent de președinte și administrație. De-asta mai peste tot se aude Yankee go home.

  2. Cum sa „aperi de Rusia” pe unii care sunt mana in mana cu Rusia China Kazahstan?Adica Austria Olanda de exemplu.Ursula nu vrei sa Alupigus?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger