Guvernul japonez a aprobat, vineri, un buget anual de 114.000 de miliarde de yeni (819 miliarde de euro), o sumă fără precedent prin amploarea sa, datorată în special cheltuielilor militare record, după o revizuire majoră a strategiei de securitate a țării.
În acest buget pentru anul fiscal de la 1 aprilie 2023 la 31 martie 2024, guvernul a alocat 6.800 de miliarde de yeni Ministerului Apărării, o creștere de aproximativ 30% față de anul fiscal curent.
Amenințarea Beijingului și Phenianului
Decizia vine la o săptămână după o revizuire radicală a doctrinei de apărare a Japoniei, în încercarea de a contracara puterea militară din China și amenințările tot mai mari percepute din partea Coreei de Nord.
În special, Japonia intenționează să își dubleze bugetul anual pentru apărare de la aproximativ 1% din PIB la 2% până în 2027.
Noile cheltuieli ale Ministerului Apărării din viitorul buget anual includ 211,3 miliarde de yeni pentru achiziționarea de rachete de croazieră americane Tomahawk și 93,9 miliarde de yeni pentru producția în masă a rachetelor japoneze anti-navă Type-12.
Armele sunt destinate să ofere Japoniei o „capacitate de contraatac” pentru a ținti siturile de lansare a rachetelor inamice, dar rămân defensive, potrivit Tokyo.
„Intenționăm să achiziționăm toate rachetele Tomahawk de care avem nevoie în următorul an fiscal”, a declarat un oficial al Ministerului Apărării care a solicitat anonimatul.
El a refuzat să confirme informațiile potrivit cărora Japonia ar urma să cumpere până la 500 de Tomahawk din SUA. Rachetele vor fi desfășurate cel mai devreme în 2026, potrivit oficialilor japonezi.
De asemenea, au fost alocate fonduri pentru construcția de nave echipate cu sistemul de armament naval american Aegis.
Bugetul guvernului, care nu a fost încă aprobat de parlament, ar putea face obiectul unei dezbateri aprinse pe tema spinoasă a finanțării cheltuielilor militare.
Acest buget este în creștere de zeci de ani, în principal din cauza creșterii numărului de servicii medicale și de asistență socială într-o societate care îmbătrânește rapid.
Aproximativ o treime din veniturile statului depind de emiterea de datorie publică. Guvernul spune că va asigura finanțarea apărării prin reducerea altor cheltuieli și realocarea fondurilor excedentare.
Dar premierul Fumio Kishida a evocat și posibilitatea de a crește taxele pentru a contribui la finanțarea acestor cheltuieli, o propunere deosebit de nepopulară.