AcasăȘTIRI EXTERNEAmendă pentru “Cartelul trading”: piețele valutare, manipulate de bănci pe chat

Amendă pentru “Cartelul trading”: piețele valutare, manipulate de bănci pe chat

Comisia Europeană a amendat cinci bănci pentru participarea la un cartel ilegal de tranzacționare valutară(Forex).

UBS, Barclays, RBS, HSBC și Credit Suisse au fost amendate cu un total de 344 de milioane de euro (390 de milioane de dolari), a anunțat joi comisia într-un comunicat.

Băncile au fost acuzate că, în timpul fostei crize financiare, au manipulat piața valutară pe un chat privat numit „Sterling Lads”, coordonându-și ocazional strategiile de tranzacționare.

Un cartel anterior sancționat în 2019 și care implică unele dintre aceleași bănci a prezentat camere de chat numite Semi Grumpy Old Men, Three Way Banana Split, Two and a Half Men și Only Marge, potrivit AP.

Ancheta Comisiei s-a concentrat pe valutele G10 – cele mai lichide și tranzacționate la nivel mondial –  și a scos la iveală că  principalii comercianți de valută din aceste cinci bănci au făcut “schimb de informații sensibile și planuri de tranzacționare, permițând să acționeze pe piață cu privire la dacă și când să vândă sau să cumpere valutele pe care le aveau în portofolii”.

“Deciziile noastre de a amenda UBS, Barclays, RBS, HSBC și Credit Suisse transmit un mesaj clar: Comisia rămâne angajată să asigure un sector financiar solid și competitiv, care este esențial pentru investiții și creștere. Activitățile de tranzacționare valutară la vedere sunt una dintre cele mai mari piețe financiare din lume.Comportamentul celor cinci bănci a subminat integritatea sectorului financiar în detrimentul economiei europene și al consumatorilor”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european responsabil cu politica de concurență.

În cele din urmă UBS a primit “imunitate deplină” pentru dezvăluirea existenței cartelului, evitând astfel o amendă totală de 94 de milioane de euro.  Amenzile Barclays, RBS și HSBC au fost reduse cu 10%, deoarece  și-au recunoscut participarea la cartel.

author avatar
Radu Jacotă Redactor