AcasăȘTIRI EXTERNEAmbițiile Arabiei Saudite: mega-proiecte de un trilion de petrodolari

Ambițiile Arabiei Saudite: mega-proiecte de un trilion de petrodolari

Saudi Arabia Riyadh

Arabia Saudită intenționează  să dezvolte proiecte noi în valoare de 1000 de miliarde de dolari care fac parte din inițiativa sa Vision 2030.

Se așteaptă ca Vision 2030 să conducă la o investiție de 1,3 miliarde de dolari a companiei petroliere de stat Saudi Aramco în sectorul privat al Arabiei Saudite în următorul deceniu, precum și la creșterea gradului de proprietate a locuințelor pentru cetățeni și la o rată a șomajului mai mică.

Petrodolari contribuie la alimentarea unor proiecte precum dezvoltarea futuristă de 500 de miliarde de dolari cunoscută sub numele de Neom pe coasta Mării Roșii, precum și dezvoltările din Riyadh, Jeddah și alte orașe din regat, potrivit unui raport al consultanței imobiliare mondiale Knight Frank.

„Între 2016 și 2020, 555.000 de noi locuri de muncă au fost create în toată Arabia Saudită, iar între 2021 și 2030, se așteaptă să se concretizeze încă două milioane de locuri de muncă”, a declarat pentru The National șeful de cercetare în Orientul Mijlociu la Knight Frank, Faisal Durrani.

Reformele economice ale regatului au condus la apariția de noi entități cvasi-guvernamentale și există o cerere din ce în ce mai mare din partea companiilor de a-și înființa operațiunile în Arabia Saudită pentru a valorifica noi oportunități, a precizat Durrani.

Infrastructură, finanțe, locuințe, croazieră, divertisment

Acest lucru „se reflectă în creșterea licențelor de investiții străine emise – acestea s-au dublat aproape de la aproximativ 700 în 2018 la aproape 1.300 anul trecut.

Aproximativ 300 de miliarde de dolari din cheltuielile totale sunt dedicate noilor proiecte de infrastructură, inclusiv noi rețele feroviare de pasageri și un aeroport nou pentru Riyadh, care se așteaptă să fie baza de origine a unei noi companii aeriene naționale.

Doar industria de croaziere va crea până la 50.000 de locuri de muncă la nivel național, potrivit Fondului de investiții publice, iar 1,5 milioane de vizitatori sunt așteptați anual până în 2028.

De asemenea, se vor cheltui 575 miliarde de dolari pentru livrarea a peste 1,3 milioane de case noi, trei milioane de metri pătrați de birouri și peste 100.000 de camere de hotel, în mare parte de-a lungul coastei Mării Roșii, Neom fiind principala infrastructură.

Noile dezvoltări din capitală includ Proiectul Diriyah Gate de 20 de miliarde de dolari cu 20.000 de unități de locuit, comunitatea King Salman Park de 17 miliarde de dolari cu 12.000 de unități, precum și un proiect de mega divertisment de 8 miliarde de dolari numit Qiddiyah.

Alte scheme includ districtul financiar King Abdullah de 7,8 miliarde de dolari, Mall of Saudi de 3,2 miliarde de dolari fiind dezvoltat de Majid Al Futtaim Group din Emiratele Arabe Unite și The Avenues Mall.

Anul trecut, Fondul de Dezvoltare a Turismului din Arabia Saudită a semnat un acord cu doi dintre cei mai importanți creditori ai țării, Riyad Bank și Banque Saudi Fransi, pentru a finanța proiecte turistice în valoare de 43 miliarde de dolari.

FMI prognozează că economia Arabiei Saudite va crește cu 2,4% în acest an și cu 4,8% în 2022.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.086 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sauditii nu se omoara cu munca !,ei au suficienti :indieni,pachistanezi,din Banglades si Siri LanKa care sa lucreze pentru ei!.
    Sauditii POATE se vor ocupa de croaziere,finante ,divertisment atat cat este permis in Arabia Saudita !,asa ca mai usor cu locurile de munca !!.
    Mega proiectele din Orientul Mijlociu sunt „CONSTRUCTII PE NISIP MISCATOR „,natura v-a aduce totul la numitorul comun acelor locuri , totul tine de timp si de cate
    gaze si petrol se mai scoate din zona,apoi DUMNEZEU CU MILA .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger