AcasăȘTIRI EXTERNEAlibaba și cei 40 de spioni chinezi în Belgia

Alibaba și cei 40 de spioni chinezi în Belgia

Alibaba și cei 40 de spioni chinezi în Belgia

Operațiunile gigantului chinez în comerț electronic la Liège fac obiectul unui control sporit al securității.

Politicienii belgieni sunt îngrijorați că un proiect masiv al Chinei de pe aeroportul din Liège, în sudul țării, are mai mult legătură cu spionajul decât cu avioanele.

Membrii parlamentului țării discută dacă China încearcă să ofere spionilor săi o poziție mai fermă în Europa printr-un centru logistic de referință construit de gigantul comerțului electronic Alibaba.

Investiția chinezilor de la Alibaba, în valoare de 100 de milioane de euro, a fost bine văzută o perioadă de timp în Belgia, ca o modalitate de a ajuta la relansarea economiei aflată în dificultate în regiunea francofonă Valonia.

Este vorba de un hub de mărfuri și colete, construit pe 220.000 de metri pătrați, închiriat pe aeroport, care este de așteptat să devină operațional în acest an.

Cu toate acestea, starea de spirit în ceea ce privește China se înrăutățește în UE, pe fondul sancțiunilor europene și boicotărilor produselor europene de către consumatorii chinezi.

„Ar trebui să ne dăm seama că Alibaba nu este doar un simplu operator privat, ci un agent al Partidului Comunist Chinez, sub ordinele regimului, cu rol, de exemplu, în represiunea minorității uigure (în provincia Xinjiang, China) prin intermediul software-ului său de recunoaștere facială”, a spus Samuel Cogolati, un membru al partidului Green Ecolo din parlamentul belgian, însărcinat cu acest dosar.

„Trebuie să ne reajustăm controlul asupra acestor giganți digitali și să analizăm aceste investiții chineze, fără naivitate. Trebuie să ne deschidem ochii, să ne garantăm securitatea, libertățile de bază și să protejăm datele personale ale cetățenilor belgieni”, a declarat el pentru Politico.

Într-o ședință a comisiei parlamentare pentru justiție, săptămâna trecută, Cogolati l-a presat pe ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne, cu privire la această chestiune.

„Ofițerii de informații chinezi ar putea avea acces la zone sensibile și securizate ale aeroportului. Importanța economică viitoare a aeroportului din Liège pentru China nu poate fi subestimată”, a spus liberalul flamand.

„Alibaba va trebui, de asemenea, să se supună aparatului de securitate chinez în cazul în care dorește să aibă acces la datele comerciale și personale potențial sensibile deținute de Alibaba în legătură cu activitățile sale din Liège”.

China neagă. Dar când recunoaște China ceva?

„Unii parlamentari, instituții și mass-media belgiene au suspectat fără temei că proiectul logistic al Alibaba la aeroportului din Liège cooperează cu activitățile de spionaj ale guvernului chinez și reprezintă pentru viața privată și securitatea națională a cetățenilor”,  se arată într-un comunicat al Ambasadei Chinei. Cerințele prevăzute de legea națională de informații a Chinei, adaugă comunicatul, „respectă și protejează drepturile omului”.

Beijingul și Bruxellesul par acum că încearcă să netezească relațiile la nivel ministerial. La începutul acestei săptămâni, ministrul chinez de externe Wang Yi a discutat cu omologul său belgian, Sophie Wilmès, și a cerut Belgiei să „joace un rol constructiv în UE” și „să promoveze dezvoltarea pe termen lung și constantă a relațiilor China-UE”.

„Belgia este inima Europei și a fost mult timp o punte pentru schimburile între China și Europa”, a adăugat Wang.

Iar Valonia cunoaște foarte bine valoarea acestui pod, deoarece Liège a beneficiat deja enorm de prezența Alibaba. Potrivit unui purtător de cuvânt al aeroportului orașului, transportul de mărfuri a crescut de la 9 milioane de colete în 2018 la 362 de milioane de colete în 2019 și la 548 de milioane anul trecut, în principal datorită Alibaba și filialei sale Cainiao Smart Logistics Network.

author avatar
Tudor Borcea
394 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger