AcasăȘTIRI EXTERNEAliații îl înfruntă pe Putin în Mediterana și în Marea Neagră

Aliații îl înfruntă pe Putin în Mediterana și în Marea Neagră

Aliații îl înfruntă pe Putin în Mediterana și în Marea Neagră

Presa britanică a alocat în ultimele zile spații largi exercițiilor de amploare desfășurate de Rusia în Marea Mediterană. În Mediterană se află și portavionul HMS Queen Elizabeth aparținând Royal Navy.

Jurnaliștii britanici amintesc că la manevre participă nave de luptă și submarine, precum și aviația, inclusiv avioane MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinjal.

„Marina Regală se pregătește să înfrunte forțele lui Putin în Marea Mediterană”, titrează Daily Express. „Portavionul Queen Elizabeth este înconjurat de un inel de protecție din oțel.  Protecția lui este asigurată de aeronave de avertizare timpurie (AWACS) cu indicativele de apel NATO30 și NATO31. Acestea au zburat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie către Cipru”.

Pregătiți pentru orice scenariu

Potrivit sursei citate, această decizie a fost luată după ce s-a aflat despre deplasarea în Marea Mediterană a unei escadre rusești de nave de luptă și desfășurarea în Siria a bombardierelor strategice și a complexelor de rachete hipersonice Kinjal, scrie Defense Romania.

„Comandamentul britanic s-a pregătit pentru urmărirea portavionului Queen Elizabeth de către forțele lui Putin în Marea Mediterană”.

În continuare, autorul aticolului, Marco Janangeli, a vorbit despre navele de luptă pe care Federația Rusă le-a trimis la exercițiile din Marea Mediterană. După ce a menționat crucișătorul purtător de rachete Moscova și cele mai noi fregate Amiral Essen și Amiral Makarov, reporterul britanic a scris despre submarinele rusești. În articol, acesta a numit submarinul B-262 Stary Oskol ca fiind submarinul Stary Oslo.

Daily Express notează faptul că portavionul britanic din Marea Mediterană este în pericol după incidentul cu distrugătorul HMS Defender din largul coastelor Peninsulei Crimeea. Autorul articolului reamintește că ordinul pentru trecerea navei prin zonele de apă închise pentru navigație de Ministerul rus al Apărării a fost dat personal de primul-ministru britanic, Boris Johnson.

O sursă de rang înalt din cadrul Royal Navy a declarat pentru Daily Express că: „De la primul incident cu HMS Defender de săptămâna trecută, avioanele de luptă rusești au zburat în mod constant deasupra navei. Se așteaptă ca autoritățile de la Moscova să încerce să-și apropie avioanele de vânătoare de portavionul nostru HMS Queen Elizabeth, în timp ce acesta va traversa Marea Mediterană de Est în drum spre Canalul Suez”.

„Portavionul este pregătit pentru orice scenariu, care să contracareze încercările rusești de a se apropia cât mai mult de el”, amintește presa britanică.

SUA și Ucraina încep manevrele în Marea Neagră

Ucraina și SUA vor au început luni, 28 iunie, un exercițiu militar care implică mai mult de 30 de țări în Marea Neagră și sudul Ucrainei, în ciuda apelurilor ruse de a anula manevrele.

Exercițiul Sea Breeze 2021 urmează după o creștere a tensiunilor dintre NATO și Moscova, care a declarat săptămâna trecută că a tras focuri de avertizare și a aruncat bombe pe traiectul de navigație a unei nave de război britanice, HMS Defender, pentru a-l alunga din apele Mării Negre în largul coastei Crimeei. Marea Britanie a respins relatarea Rusiei despre incident, scrie Reuters.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 și afirmă că este teritoriu rus, dar peninsula este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei.

Ambasada Rusiei la Washington a solicitat săptămâna trecută anularea exercițiilor, iar Ministerul rus al Apărării a declarat că va reacționa dacă este necesar pentru a-și proteja propria securitate națională.

Exercițiul Sea Breeze 2021 va dura două săptămâni și va implica aproximativ 5.000 de militari din NATO și țărilor aliate, cu participarea a de 30 de nave și 40 de avioane. Vor lua parte distrugătorul american lansator de rachete USS Ross și Corpul de Marină al SUA.

Ucraina spune că obiectivul principal este să câștige experiență în acțiuni comune în timpul operațiunilor multinaționale de menținere a păcii și de securitate.

Relațiile dintre Kiev și Moscova s-au degradat după ce Rusia a pus mâna pe Crimeea și după sprijinul Moscovei acordat separatiștilor în estul Ucrainei.

Tensiunea a crescut din nou în acest an, când Rusia a masat trupe la granița cu Ucraina.

 

author avatar
Tudor Borcea
309 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger