AcasăȘTIRI EXTERNEAlexei Navalnîi spune că este torturat în închisoare

Alexei Navalnîi spune că este torturat în închisoare

Alexei Navalnîi spune că este torturat în închisoare/Foto: Facebook

Tabăra lui Alexei Navalnîi a denunțat amenințări grave la adresa „vieții și sănătății” opozantului lui Vladimir Putin. Navalnîi, care este deținut într-o colonie penienciară, spune că este supus latorturi prin privare de somn. Autoritățile penitenciare neagă și asigură că starea sa de sănătate este „stabilă și satisfăcătoare”.

Update: 13.15. Kremlinul a declarat, vineri, că nu va răspunde la apelul soției lui Navalnîi, Iulia, pentru ca acesta să fie eliberat pentru tratament medical de urgență.

Iulia Navalnîia a cerut, joi, ca soțul ei să fie imediat eliberat și îngrijit de medici în care are încredere, după ce avocații acestuia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea sa de sănătate și lipsa de îngrijire medicală adecvată.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cetățenii ruși deținuți în închisorile străine se confruntă cu situații mult mai dure și inumane decât cele cu care se confruntă Navalnîi.

Știrea inițială:

Tortură prin privare de somn și „dureri puternice”. Autoritățile din Rusia au rezervat un tratament special pentru criticul acerb al lui Vladimir Putin?

Într-o plângere adresată autorităților și publicată joi pe site-ul său, Alexei Navalnîi a explicat că este trezit „de opt ori pe noapte” de angajații coloniei penitenciare.

Gardienii „mă privează de somn, ceea ce este o utilizare de facto a torturii”, a scris el.

Într-o altă scrisoare trimisă și administrației închisorii și parchetului general, Alexei Navalnîi a cerut „să primească tratament”, în timp ce susținătorii săi au susținut că starea sa de sănătate se deteriorează.

Avocata lui Navalnîi, Olga Mihailova, a declarat, joi, că suferă de „dureri severe” la spate și la piciorul drept, spunând că se teme pentru „viața și sănătatea” lui.

„Pentru mine starea lui de sănătate este, bineînțeles, extrem de problematică”, a declarat Mihailova pentru canalul de opoziție Dojd.

Examinat la „un spital public”

Joi, ea a reușit în cele din urmă să se întâlnească cu Navalnîi. Potrivit Olgăi Mihailova, Navalnîi a fost dus, miercuri, la un „spital public”, unde a putut efectua un examen RMN, dar fără să i se transmită un diagnostic.

Navalnîi (44 de ani) a supraviețuit unei otrăviri cu Noviciok, o substanță neurotoxică dezvoltată în vremea URSS, tentativă de asasinat pe care o atribuie lui Vladimir Putin.

Olga Mihailova consideră că ar putea exista o legătură între problemele sale actuale și efectele secundare ale acestei otrăviri.

Serviciile penitenciare (FSIN) din regiunea Vladimir, lângă Moscova, unde Navalnîi este închis, au reacționat, joi dimineață, spunând că au fost efectuate controale medicale și că starea lui Alexei Navalnîi a fost „considerată stabilă și satisfăcătoare”, scrie AFP.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că administrația prezidențială „nu urmărește” situația și „nu a solicitat nici o informație” cu privire la starea de sănătate a lui Navalnîi.

Opozantul Kremlinului, condamnat în februarie la doi ani și jumătate de închisoare pentru un caz de fraudă datând din 2014, pe care el, organizații pentru apărarea drepturilor omului și multe capitale occidentale îl consideră instrumentat politic, a fost închis de la începutul acestei luni într-o colonie penitenciară din Pokrov, la 100 km distanță de Moscova, considerată a fi printre cele mai dure din sistemul penitenciar rusesc.

După evacuarea sa în Germania, mai multe laboratoare europene au estimat că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.

Dar Moscova a respins întotdeauna aceste concluzii care susțin teza unei tentative de asasinat orchestrată de autoritățile ruse. Nu a fost deschisă nici o anchetă în Rusia cu privire la cazul Navalnîi.

author avatar
Tudor Borcea
247 afisari

3 COMENTARII

  1. Foarte bine, asa le trebuie tuturor gunoaielor neomarxiste sorosist ong-iste care vor sa submineze civilizatia umana si valorile conservator crestine! Chiar Putin e prea bland. Mi-e teama ca sa nu-i fi slabit vointa tarului. Cine ne va mai apara pe noi romanii de blestematii astia de occidentali sodomiti degenerati ?

  2. Totusi sa zica mersi ca nu e omorat ca Nemtov sau ca cei 50 de jurnalisti rusi omorati dupa zid incoa…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger