AcasăȘTIRI EXTERNEAlexei Navalnîi, deportat într-un „lagăr de concentrare”! Dezvăluiri uluitoare făcute din închisoare...

Alexei Navalnîi, deportat într-un „lagăr de concentrare”! Dezvăluiri uluitoare făcute din închisoare de opozantul rus

Alexei Navalnîi spune că este închis într-un „lagăr de concentrare”

Alexei Navalnîi, deportat într-un „lagăr de concentrare”! Într-un mesaj postat pe Instagram, opozantul lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a descris condițiile sale de detenție în Colonia Penitenciară nr.2, la est de Moscova, unde execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare. 

„Trebuie să recunosc că sistemul penitenciar rus a reușit să mă surprindă. Nu credeam că se poate construi un lagăr de concentrare la 100 km distanță de Moscova”. Într-un mesaj postat pe contul său de Instagram,  Alexei Navalnîi, cel mai înverșunat critic al Kremlinului, și-a descris astfel condițiile de detenție, confirmând că se află într-o închisoare cu sinistră reputație, după câteva zile de incertitudini cu privire la locul unde se află.

Alexei Navalnîi, deportat într-un „lagăr de concentrare”! Opozantul rus a ajuns în Colonia Penitenciară de la Pokrov

Activistul anticorupție, în vârstă de 44 de ani, spune că se află în Colonia Penitenciară nr.2, la periferia orașului Pokrov, în regiunea Vladimir, la două ore de mers cu mașina la est de capitala Rusiei.

Confruntați cu tăcerea autorităților penitenciare, avocații săi au încercat de câteva zile să repereze locul exact al detenției sale, după transferul său, la sfârșitul lunii februarie, după condamnarea în apel.

Această condamnare, după întoarcerea disidentului în Rusia, după ce a fost îngrijit într-o clinică din Germania, în urma otrăvirii sale, a declanșat un val de proteste puternic reprimate de autoritățile ruse și indignarea internațională. În fața cărora Moscova nu a cedat un pas.

„Trei lucruri continuă să mă surprindă”

Citată de agențiile de presă rusești, avocata Olga Mikhailova, care îl apără pe Navalnîi, a declarat, luni, că în cele din urmă a putut să-și întâlnească clientul în această colonie penitenciară.

Fidel umorului său acid, Alexei Navalnîi și-a însoțit mesajul cu o fotografie veche a lui, nedatată, în care apare cu capul ras.

„Trei lucruri continuă să mă surprindă: cerul înstelat de deasupra noastră, imperativul categoric (legea a cărei maxime sunt universale și necondiționate) în sinea fiecăruia și sentimentul incredibil de a-ți trece mâna peste capul ras”, a remarcat el.

Moștenirea Gulagului stalinist

El adaugă că toate mișcările și gesturile sale sunt înregistrate de camere: „Toată lumea este supravegheată și cea mai mică încălcare dă naștere unui raport”.

O moștenire îndepărtată a Gulagului, această închisoare este astăzi unul dintre cele 684 de lagăre de muncă care găzduiesc 393.000 de prizonieri din Rusia. Înconjurată de un gard de tablă acoperit cu sârmă ghimpată, este descrisă de foștii deținuți ca fiind deosebit de dură.

Opozantul Konstantin Kotov, care a petrecut mai mult de un an în Colonia Penitenciară nr.2, a declarat pentru AFP că deținuții  nu aveau practic timp liber acolo și că erau complet separați de lumea exterioară.

Luni, Alexei Navalnîi a afirmat că nu a suferit violențe, deocamdată.

El a adăugat însă că a crezut în relatările unor astfel de abuzuri, observând „atitudinea tensionată a deținuților atunci când aceștia stau drepți și se tem să miște puțin capul”.

Arestat în ianuarie la întoarcerea sa la Moscova după cinci luni de convalescență în Germania după o otrăvire cu o substanță neurotoxică din gama Noviciok, Navalnîi  este ținta mai multor cauze judiciare pe care le consideră instrumentate politic.

Opozantul a fost condamnat într-un caz de fraudă datând din 2014, pe care el, organizaţii neguvernamentale şi multe capitale occidentale îl consideră de natură politică.

Noviciok, Putin și FSB

Alexei Navalnîi a intrat, brusc, în comă, în august anul trecut, în timpul unui turneu electoral în Siberia. După evacuarea de urgență în Germania, trei laboratoare europene au estimat că el a fost otrăvit cu Noviciok, o substanță neurotoxică mortală, dezvoltată în vremea URSS.

Navalnîi și apropiații său au acuzat de atunci o echipă a serviciilor de securitate ruse (FSB) că a fost la originea acestei otrăviri, la ordinele lui Vladimir Putin.

Moscova a negat vehement și a avansat diferite versiuni pentru a explica boala bruscă a disidetului.

Arestarea lui Alexei Navalnîi a stârnit mari proteste în Rusia, la care autoritățile au răspuns cu peste 11.000 de arestări. Atât UE, cât și Statele Unite cer „eliberarea imediată” a acestuia.

Experții ONU au solicitat o investigație internațională asupra otrăvirii sale și, atât UE cât și Washingtonul, au sancționat înalți oficiali ruși în acest dosar.

author avatar
Tudor Borcea
330 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger