Cel mai mare critic al regimului Putin, Alexei Navalnîi, a dezvăluit care sunt condiţiile sale de încarcerare. Le-a calificat drept violenţă psihologică demnă de un lagăr de muncă chinez. Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unui interviu publicat miercuri în New York Times.
Navalnîi a declarat că zilele de muncă grea în gulagurile sovietice au trecut, dar au fost înlocuite de ceea ce el numește „violență psihologică” pentru spălarea creierului. „Imaginaţi-vă ceva ca un lagăr de muncă chinez, unde toată lumea merge în rând şi unde există camere peste tot. Controlul este constant şi există o cultură a denunţului”, a povestit opozantul Kremlinului în interviul scris pe 54 de pagini.
El a prezentat detalii despre modul în care se derulează zilele sale, consacrate în principal vizionării televiziunii de stat ruse sau filmelor de propagandă. „Trebuie să te aşezi pe scaun şi să te uiţi la televizor (…) Să citeşti, să scrii sau să faci altceva este interzis. Totul este organizat pentru ca eu să fiu controlat la maximum în fiecare oră a zilei”, a povestit el.
Navalnîi critică sancțiunile împotriva Rusiei
Dar Navalnîi a rămas optimist în ceea ce privește viitorul regimului lui Vladimir Putin, insistând că într-o zi se va încheia. „Mai devreme sau mai târziu, această greșeală va fi remediată, iar Rusia se va alătura unei căi de dezvoltare democratică şi europeană. Pur şi simplu pentru că asta este ceea ce vrea poporul”, a spus el în interviul publicat miercuri. În acelaşi timp, el a criticat sancţiunile europene şi americane împotriva Rusiei, despre care susține că a afectat mai degrabă rușii de rând decât pe cei de la putere.
Alexei Navalnîi a fost încarcerat în februarie într-o colonie penitenciară de înaltă securitate la Pokrov, la circa o sută de kilometri est de Moscova, unde trebuie să ispăşească o pedeapsă de 2 ani şi jumătate de închisoare. Luna aceasta, el a fost acuzat de noi infracțiuni care i-ar putea prelungi perioada de încarcerare cu trei ani. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea fi eliberat abia după 2024, anul în care Rusia organizează alegeri prezidențiale.
un puscarias de dret comun [un hot]ma doare in cur de el si pe putin la fel
Parerea mea e ca se va face dinastie.
Dar conditiile din parnariile rusesti nu se compara cu gulagurile bolsevice si nici cu inchisorile tariste ca si acolo erau pedepse de biciuire pe spate.
Ceea ce cedscrie el sunt conditiile decente dintr-o puscarie normala cu camere de luat vederi si alte mijloace de monitorizare ca sa-i asigure condamnatului securitatea.
Daca nu ar fi monitorizat s-ar putea sinucide ca Epstein in celula lui si asta guvernul Rus nu vrea sa se intample si sa primeasca alte sanctiuni, din alea care nici lui Navalnai nu’i plac.