AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă sanitară. O nouă variantă Covid-19, descoperită în Franța

Alertă sanitară. O nouă variantă Covid-19, descoperită în Franța

Alertă sanitară. O nouă variantă Covid-19, descoperită în Franța

Institutul IHU Méditerranée-Infection din Franța, condus de profesorul Didier Raoult, a anunțat apariția unei noi variante de Covid-19. Această nouă variantă a fost descoperită la pacienți din orașul Forcalquier din departamentul Alpes-de-Haute-Provence.

Descoperită la pacienţi în orasul Forcalquier, la aproximativ 100 de kilometri de Marsilia, această variantă, numită IHU, a fost depusă în reţeaua ştiinţifică de partajare GISAID (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data) sub numele B.1.640.2.

O variantă despre care nu se știe mai nimic

Această structură, creată inițial pentru a colecta date genomice despre gripă, este acum responsabilă cu colectarea datelor despre SARS-CoV-2. Deocamdată nu se știe aproape nimic despre această nouă variantă și nici măcar numărul persoanelor potențial infectate.

Recent, IHU a anunțat și că a depistat cazuri de variantă Omicron la Marsilia. Cu toate acestea, comunitatea științifică reamintește că mutațiile virusului sunt naturale și că nu este surprinzător că cea a SARS-CoV-2 evoluează, scrie Le Figaro.

Mutația unui virus este un proces natural deoarece suferă mutații în timp pentru a-și asigura supraviețuirea. Aceste variante suntn apoi clasificate în diferite categorii. Astfel, există variante preocupate (de îngrijorare), precum Delta sau Omicron. Există variante de interes, cum ar fi Lambda sau Mu, și variante aflate sub supraveghere, precum varianta bretonă din luna în martie.

Rămâne de văzut în ce categorie se va regăsi această nouă variantă. Dar pentru a ști dacă este mai transmisibilă sau mai gravă, trebuie efectuată supravegherea epidemiologică.

Formele actuale ale virusului nu seamănă deloc cu tulpinile care fuseseră detectate în Wuhan (China) în 2019. Varianta Omicron, mai contagioasă și descoperită în urmă cu aproape o săptămână în Africa de Sud, este cea mai recentă sosită în peisajul epidemic.

author avatar
Tudor Borcea
345 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger