AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă roșie în Spania. Greva Ryanair, prelungită până anul viitor!

Alertă roșie în Spania. Greva Ryanair, prelungită până anul viitor!

Alertă roșie în Spania. Greva Ryanair, prelungită până anul viitor! / Foto: printscreen

Greva personalului navigant al companiei Ryanair în Spania, care a început la sfârșitul lunii iunie, va continua până în ianuarie 2023, cu întreruperi periodice ale activității timp de 24 de ore, au anunțat miercuri cele două sindicate aflate la originea protestului.

Angajații spanioli ai companiei aeriene low-cost au intrat în grevă pe 24 iunie pentru a cere îmbunătățirea condițiilor de muncă, în urma unui apel lansat de Uniunea Sindicatelor Lucrătorilor (USO) și de Sindicatul Independent al însoțitorilor de bord (SITCPLA).

Inițial, au fost planificate șase zile de grevă. Cu toate acestea, USO și SITCPLA au decis, la începutul lunii iulie, să prelungească greva până la 28 iulie, afectând toate cele zece aeroporturi spaniole în care compania irlandeză are baze.

Oriri de lucru de 24 de ore, de la 8 august

„Întrucât Ryanair nu a făcut nici cea mai mică încercare de a ajunge la un acord cu sindicatele” și „și-a demonstrat public refuzul de a se angaja în orice dialog”, USO și SITCPLA „sunt forțate să prelungească” din nou greva, au precizat cele două sindicate într-un comunicat, informează Rtbf.

Astfel, noi opriri de lucru de 24 de ore vor avea loc începând cu 8 august, de joi până vineri. Greva va continua „până la 7 ianuarie inclusive”, adică pentru o perioadă de cinci luni, au precizat USO și SITCPLA.

Greva personalului navigant spaniol al Ryanair a venit în completarea unei serii de greve în alte țări europene, inclusiv în Belgia, Franța și Italia. Aceasta a dus la sute de anulări de zboruri și numeroase întârzieri în ultimele săptămâni.

Potrivit companiei, perturbările au rămas totuși minore în ceea ce privește activitatea Ryanair în Spania. Grupul irlandez susține că este compania aeriană care transportă cei mai mulți pasageri pe piața spaniolă, cu „mai mult de 650 de rute” oferite în această țară.

Ryanair, singura companie aeriană internațională care nu are un contract colectiv de muncă în Spania, potrivit sindicatelor, a început negocierile în urmă cu opt luni cu privire la condițiile de muncă ale echipajului său de zbor din această țară.

În cele din urmă, a pus capăt discuțiilor după ce a ajuns la un acord cu sindicatul CCOO (Comisiile muncitorilor), care este minoritar în rândul personalului navigant. Acordul a fost respins de USO și de SITCPLA ca fiind insuficient.

Pe lângă îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cei 1.900 de membri ai echipajului de cabină ai companiei din Spania, sindicatele cer reintegrarea a 11 angajați în grevă care au fost concediați în ultima lună.

author avatar
Tudor Borcea