AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă pe plajele din SUA. Prădătorul suprem al oceanelor s-a întors

Alertă pe plajele din SUA. Prădătorul suprem al oceanelor s-a întors

Este o poveste de succes a protecției animalelor cu repercusiuni nefericite: în ultimii ani, numărul rechinilor albi a crescut în largul coastei de est a SUA , ceea ce sporește probabilitatea unor întâlniri periculoase cu înotătorii.

În fiecare an, în timpul lunilor de vară, acești prădători călătoresc de-a lungul coastei atlantice a Statelor Unite spre regiunea New England. Vârful sezonului are loc între august și octombrie.

Plajele, deja închise temporar

În Cape Cod, Massachusetts, personajul principal din „Fălci” a devenit o atracție turistică, împodobind șepci și tricouri. Dar plajele au fost deja închise temporar în acest an din cauza prezenței animalului.

Aproximativ 300 de rechini albi au fost marcați de-a lungul anilor, iar o duzină se află deja în zonă, potrivit lui Gregory Skomal, biolog din statul Massachusetts. El estimează că peste 100 de mari rechini albi ar putea trece prin aceste ape în fiecare an.

În plus, rechinii albi au tendința de a înota din ce în ce mai aproape de coastă pentru a vâna una dintre speciile lor de pradă preferate: focile. Și ele au fost protejate, iar numărul lor este în creștere.

Rezultatul este un număr mai mare de rechini, care se aventurează mai aproape de zonele de înot, scrie Le Point.

În statul New York, guvernatorul tocmai a anunțat patrule de supraveghere suplimentare, inclusiv cu drone și elicoptere.

Pe plajele turistice din Long Island au fost deja raportate în presă mai multe mușcături de rechin – rechinii albi nu sunt neapărat responsabili, deoarece în zonă sunt prezente mai multe alte specii, inclusiv rechinii tigru și rechinii taur. Acesta este un număr neobișnuit de atacuri, după trei ani fără niciunul.

Potrivit lui Gavin Naylor, director al unui program de cercetare a rechinilor de la Universitatea din Florida, acest lucru este legat de prezența crescută în acest an a anumitor pești care atrag prădătorii, posibil din cauza curenților calzi.

Dar, în timp ce la nivel local lucrurile pot varia foarte mult de la an la an, la nivel global, se înregistrează în continuare aproximativ 75 de atacuri de rechini în fiecare an – după ce au scăzut la aproximativ 60 în timpul pandemiei Covid-19. Numărul deceselor este de aproximativ cinci.

author avatar
Tudor Borcea
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger