AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă pe Internet. Se vând „talismane” radioactive care „protejează” de undele 5G

Alertă pe Internet. Se vând „talismane” radioactive care „protejează” de undele 5G

Alertă pe Internet. Se vând „talismane” radioactive care „protejează” de undele 5G

Întrebările legate de tehnologia 5G și posibilul său impact asupra sănătății umane sunt legitime. Răspunsurile pripite, pe de altă parte, duc la cele mai ciudate dintre fenomene și la cele mai periculoase înșelătorii.

Știința nu indică deocamdată că frecvențele folosite de noua generație de telecomunicații vor avea vreun impact asupra corpului uman.

„Quantum Pendant”, și scapi de radiații

Acest lucru nu îi împiedică pe câțiva oameni de afaceri să valorifice temerile și îndoielile pentru a vinde diverse farmece sau talismane presupuse să-și protejeze purtătorii de orice valuri dăunătoare, uneori bazate pe promisiunea pseudoștiințifică a unei emisii de ioni negativi.

Acesta este în special cazul lui „Quantum Pendant”, care poate fi găsit oriunde pe internet în doar câteva clicuri. Și în cazul căruia autoritatea olandeză de siguranță nucleară (ANVS) a tras recent un semnal de alarmă, obiectul fiind radioactiv și capabil să provoace daune ireversibile organismului uman. Prin urmare, spre deosebire de undele 5G.

„Radiațiile ionizante pot deteriora ADN-ul țesuturilor ”, scrie ANVS, a cărui alertă este transmisă de The Guardian.

În cazul acestor produse specifice au fost măsurate doar niveluri scăzute de radiații. Dar o persoană care poartă un astfel de articol pentru o perioadă îndelungată (un an, 24 de ore pe zi) ar putea fi expusă la niveluri de radiații peste limita impusă în Țările de Jos. De aceea, „ANVS le cere proprietarilor unor astfel de obiecte să nu le poarte”.

După cum notează Ars Technica, aceasta nu este prima dată când astfel de produse, care ar trebui să-și protejeze purtătorii de presupulele efecte ale sensibilității electromagneticce sunt evidențiate de autoritățile de reglementare sau de asociațiile consumatorilor.

Site-ul explică că acestea conţin elemente cu proprietăţi prezentate ca benefice precum turmalina, cenuşa vulcanică, germanium sau monazit, dar şi uneori urme de toriu sau uraniu radioactive, suficiente pentru a reprezenta, în timp, un real pericol pentru sănătate.

author avatar
Tudor Borcea