AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă OMS, după Covid-19. Cea mai letală boală contagioasă revine în forță....

Alertă OMS, după Covid-19. Cea mai letală boală contagioasă revine în forță. O premieră în 20 de ani

Alertă OMS, după Covid-19. Cea mai letală boală contagioasă revine în forță. O premieră în 20 de ani / Foto: printscreen

Pentru prima dată în mai bine de două decenii, noile cazuri de tuberculoză au crescut anul trecut la nivel mondial, stimulate de Covid-19 și de măsurile de izolările care au limitat depistarea și accesul la îngrijire, a anunțat OMS.

Încă de anul trecut OMS a anunțat că numărul deceselor cauzate de tuberculoză a crescut din nou în 2020, pentru prima dată în mai mult de un deceniu.

Forme rezistente la medicamente

De data aceasta, „din păcate, anul trecut, pentru prima dată în mai bine de două decenii, am asistat la o creștere a numărului de persoane care au dezvoltat boala, precum și a formei sale rezistente la medicamente”, a declarat Tereza Kasaeva, directorul Programului global al OMS pentru tuberculoză, cu ocazia prezentării raportului anual.

Anul trecut, aproximativ 10,6 milioane de persoane au contractat această boală – cauzată de o bacterie care atacă în principal plămânii, ceea ce reprezintă o creștere de 4,5% într-un an. Rata de incidență (cazuri noi la 100.000 de locuitori pe an) a crescut cu 3,6% între 2020 și 2021, după ce a scăzut cu aproximativ 2% pe an în cea mai mare parte a ultimelor două decenii.

Prevalența tuberculozei rezistente la medicamente a crescut, de asemenea, – cu 3% între 2020 și 2021 – cu 450.000 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă la rifampicină în 2021, informează La Libre.

După ce a scăzut între 2005 și 2019, numărul deceselor cauzate de tuberculoză a crescut la 1,6 milioane anul trecut, revenind la nivelul din 2017. Aceasta reprezintă o creștere de peste 14% față de 2019, când boala a ucis 1,4 milioane de persoane (1,5 milioane în 2020).

Cea mai mare parte a creșterii estimate a numărului de decese anul trecut a fost înregistrată în patru țări: India, Indonezia, Birmania și Filipine.

Scăderea cheltuielilor la nivel mondial

La nivel regional, rata de incidență a tuberculozei a crescut între 2020 și 2021 la nivel mondial, cu excepția Africii, unde perturbarea serviciilor de sănătate din cauza pandemiei Covid-19 a avut un impact redus asupra numărului de persoane diagnosticate.

Cele mai multe persoane care au dezvoltat TBC anul trecut au fost în Asia de Sud-Est (45%), Africa (23%) și regiunea Pacificului de Vest (18%). Opt țări sunt responsabile pentru mai mult de două treimi din cazurile din întreaga lume: India, Indonezia, China, Filipine, Pakistan, Nigeria, Bangladesh și Republica Democratică Congo.

Pandemia de Covid a încetinit în mod semnificativ progresele în lupta împotriva tuberculozei și pune în pericol obiectivele OMS de reducere a deceselor cauzate de tuberculoză cu 90% și a ratei de incidență cu 80% până în 2030, comparativ cu 2015.

OMS raportează o scădere a cheltuielilor globale pentru serviciile esențiale pentru tuberculoză de la 6 miliarde de dolari în 2019 la 5,4 miliarde de dolari în 2021, mai puțin de jumătate din obiectivul global de 13 miliarde de dolari pe an. Tuberculoza a fost în 2019 boala infecțioasă numărul unu la nivel mondial, dar din 2020 a devenit numărul doi, după Covid-19 și înaintea SIDA.

Săptămâna trecută, Mel Spigelman, președintele organizației non-profit TB Alliance, a declarat că tuberculoza și-a „recâștigat locul de cea mai mortală boală contagioasă”. Tereza Kasaeva a declarat că OMS va analiza datele și va lua o decizie până la sfârșitul anului.

author avatar
Tudor Borcea
1.079 afisari

6 COMENTARII

  1. Este boala sărăciei și a promiscuității, a înecului în băutură și țigări, a lipsei de igienă și odihnă.

  2. BOALA SARACIEI SI FOAMEI !, TUBERCULOZA ESTE DOVADA DE NECONTESTAT A INTOARCERII OMENIRII LA SUBDEZVOLTARE ,DOVADA CA TEBELISMUL POLITIC SI REVENIREA LA CONDITII DE SCLAVAGISM AU READUS TUBERCULOZA CA SI BOALA LETALA .

  3. Tuberculoza se poate face din cauza vaccinului. La el si miocardita, cancerul, dementia. Dar indiferent de cauza, dupa experienta covid numai tampitii pot sa mai creada sau sa asculte ce spune OMS

  4. ,,SINGURUL POST care transmite ADEVĂRUL despre FALSA PANDEMIE, VACCINUL UCIGAS si RĂZBOIUL televizat ca ”Revolutia romana in direct” – Lovitura de stat din ’89, cu drept exclusiv de difuzare pentru indobitocirea idiotilor acordat numai Mafiei Khazare, este POSTUL PAȘTELUI”.

    De luni dimineata doar acest post va mai difuza informatii.

    Apoi Legea Martiala va fi declarata in 209 tari, inclusiv in colonia Romania.

    Balul Mascat s-a incheiat. Incepe decernarea premiilor: catuse si streang.

    Numai in SUA sunt deja pregatite peste 350 de mii de mandate de arestare.

    Fiti pe faza ca ,,nici nu stiti ce pierdeti” !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger