AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă nucleară într-o bază militară olandeză! O bombă americană B61, avariată /...

Alertă nucleară într-o bază militară olandeză! O bombă americană B61, avariată / Soldații au „reparat-o” cu bandă adezivă roz – FOTO

bombaAlertă nucleară într-o bază militară olandeză! O bombă americană B61, avariată / Soldații au „reparat-o” cu bandă adezivă roz - FOTO

Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS) a descoperit o fotografie cu o bombă B61 care este inspectată de soldați americani, dintre care doi de la o unitate de eliminare a munițiilor explozive, și un civil, pentru a vedea dacă este deteriorată.

Partea din spate a bombei pare să fi fost răsucită în urma unui impact, iar una dintre aripioarele cozii lipsește. O gaură aparentă este acoperită cu bandă adezivă roz.

Cum a scăpat imaginea în spațiul public

Un raport FAS de luni a declarat că imaginea a fost inclusă într-o prezentare din 2022 pentru studenții candidați la un loc de muncă de către Laboratorul Național Los Alamos din New Mexico, una dintre instalațiile de arme nucleare ale țării, și a geolocalizat imaginea la baza aeriană Volkel din Olanda, una dintre cele șase baze din cinci țări europene unde sunt stocate în prezent un total de 100 de bombe nucleare gravitaționale B61, ca parte a unui acord de partajare a armelor nucleare cu SUA.

„Trebuie subliniat de la bun început că nu există nicio confirmare oficială că imaginea a fost realizată la Volkel AB, că forma îndoită a B61 este o armă reală (față de o armă de antrenament) sau că avariile au fost rezultatul unui accident (față de o simulare de antrenament)”, a scris Hans Kristensen, autorul raportului și director al proiectului de informații nucleare FAS. „Dacă imaginea este într-adevăr de la un eveniment cu arme nucleare, ar constitui primul caz documentat al unui accident recent cu arme nucleare la o bază aeriană din Europa”.

Orice deteriorare a unei arme nucleare este cunoscută sub numele de incident de „lance îndoită” și, în general, este ținută secretă. Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene americane din Europa nu a vrut să comenteze direct fotografia, dar a declarat: „SUA menține cel mai înalt nivel de standarde pentru personalul și echipamentele care susțin arsenalul strategic, care include activități de instruire de rutină, întreținere și securitate, pentru a proteja capacitățile critice ale Americii”.

author avatar
Andreea Vlad