AcasăȘTIRI EXTERNEALERTĂ NATO! Putin trimite rachete hipersonice la Kaliningrad! Marile capitale europene pot...

ALERTĂ NATO! Putin trimite rachete hipersonice la Kaliningrad! Marile capitale europene pot fi lovite în câteva minute! (VIDEO)

ALERTĂ NATO! Putin trimite rachete hipersonice la Kaliningrad! Marile capitale europene pot fi lovite în câteva minute!

A doua zi după întâlnirea cu omologul său rus, Vladimir Putin, președintele Emmanuel Macron a asigurat că a obținut de la Moscova că nu va exista „nici o deteriorare și escaladare” a crizei ucrainene, care, de altfel, servește ca pârghie Rusiei ca să obțină garanții de securitate din partea SUA și a NATO.

Cu excepția faptului că, în aceeași zi în care Macron s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin, pe rețelele de socializare a fost difuzat un videoclip care arată sosirea în enclava Kaliningrad a unui avion de luptă MiG-31K, care transporta o rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinjal.

Ceea ce este neobișnuit, acest aparat fiind implementat în special de două unități ale aviației navale ruse, una având sediul la Moncegorsk (Flota de Nord), cealaltă la Yelizovo (Flota Pacificului).

Poate lovi capitale europene în 7-10 minute

Numărul de avioane MiG-31 prezente acum la baza aeriană Chkalovsk (care găzduiește avioane Su-27 „Flanker” și bombardiere tactice Su-24 „Fencer” aparținând Flotei Baltice) nu este cunoscut. Cu toate acestea, informațiile neconfirmate sugerează instalarea a două până la patru astfel de avioane.

Kh-47M2 Kinjal („Pumnal”) este o rachetă aerobalistică derivată din sistemul Iskander. Este una dintre cele șase „arme strategice” pe care Vladimir Putin le-a dezvăluit în martie 2018.

Cu o rază de acțiune estimată la 2.000 km, poate fi echipată cu un focos cu fragmentare de 500 kg sau un focos nuclear. Este capabilă să zboare cu viteza Mach 10, ceea ce lasă foarte puțin timp pentru apărarea aeriană să reacționeze.

Datorită performanțelor sale, Kinjal are aproape toate capitalele europene (exceptând Madrid, Lisabona, Dublin și Reikjavik) la îndemână, dacă este lansată din Kaliningrad, care găzduiește și rachetele balistice Iskander. Capitale la care poate ajunge în 7-10 minute.

Posibile ținte: navele NATO trimise în regiunea baltică

Pentru aviația navală rusă, cuplul MiG-31K/Kinjal oferă o capacitate de lovitură anti-navală cu rază lungă. Capacitate pe care o pierduse odată cu transferul bombardierelor Tu-22M3 către Forțele Aerospațiale (VKS).

De asemenea, se poate imagina că această desfășurare în Kaliningrad ar putea viza navele trimise de NATO în regiunea baltică. Cu toate acestea, utilizarea unei astfel de arme, produsă în cantități limitate, ar fi relevantă numai împotriva unei ținte de mare valoare. Ca un grup aeronaval, de exemplu.

De altfel, două MiG-31K fuseseră trimise la baza aeriană Hmeimim, în Siria, când portavionul britanic HMS Queel Elizabeth tocmai sosise în estul Mediteranei, în iunie 2021.

Așa cum se poate întâmpla și în cazul Kaliningradului, obiectivul Moscovei fiind trimiterea unui semnal către NATO, scrie Opex 360.

Obiectivul Moscovei cu această desfășurare ostentatorie a MiG-31K pe teritoriul Kaliningradului (între Polonia și Lituania) ar urma, așadar, să descurajeze Alianța să intervină împotriva unei posibile acțiuni militare ruse în Ucraina. În plus, forțele mari ruse aflate în prezent în Belarus ar putea ocupa pasajul îngust Suwalki, care leagă cele trei țări baltice de restul Uniunii Europene (și de NATO).

author avatar
Tudor Borcea