AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă meteo extremă. 10 milioane de persoane, sfătuite să-și părăsească casele /...

Alertă meteo extremă. 10 milioane de persoane, sfătuite să-și părăsească casele / „Un dezastru pe scară largă este iminent”

Alertă meteo extremă. 10 milioane de persoane, sfătuite să-și părăsească casele / „Un dezastru pe scară largă este iminent” / Foto: printscreen

Peste 300.000 de gospodării din sud-vestul Japoniei au rămas fără curent electric după ce taifunul Nanmadol a lovit duminică seara, determinând autoritățile locale să emită un „avertisment special” prin care îndeamnă locuitorii să se adăpostească de furtuna puternică.

Furtuna se deplasează acum spre nord pe cea de-a treia insulă ca mărime a Japoniei, Kyushu, și este de așteptat să aducă ploi puternice pe parcursul săptămânii, a anunțat luni Agenția Meteorologică Japoneză (JMA).

Un „dezastru pe scară largă” ar putea fi iminent

Aproape zece milioane de persoane din Kyushu au fost sfătuite să se adăpostească în clădiri rezistente sau să se mute pe terenuri mai înalte înainte de sosirea furtunii. Astfel de avertismente nu sunt obligatorii și în trecut autoritățile s-au străduit să încurajeze oamenii să își părăsească locuințele. Duminică, autoritățile din Kyushu au luat măsura neobișnuită de a emite un „avertisment special”, rar folosit, în speranța de a transmite gravitatea amenințării reprezentate de furtună, scrie CNN.

Un „dezastru pe scară largă” ar putea fi, de asemenea, iminent, cu inundații și alunecări de teren de amploare, a avertizat JMA.

Mai multe prefecturi, care includ orașele Fukuoka și Nagasaki, au rămas fără electricitate de la sosirea taifunului duminică, a anunțat compania de electricitate Kyushu Electric Power. Cel puțin 17 persoane au fost rănite până în prezent din cauza taifunului, au adăugat autoritățile.

Nanmadol este cel de-al 14-lea taifun pe care Japonia îl cunoaște în acest an și vine după ce țara s-a confruntat cu valuri de căldură record în luna iunie, care au provocat întreruperi masive de energie electrică pentru milioane de locuitori din capitala Tokyo și un număr mare de cazuri de insolație în rândul persoanelor în vârstă vulnerabile.

Se așteaptă ca Nanmadol să se deplaseze în centrul Japoniei spre Tokyo în următoarele zile și își va menține o mare parte din putere pe măsură ce se deplasează, au avertizat experții. Serviciile de feriboturi și trenurile rapide, precum și sute de zboruri au fost anulate în întreaga țară din cauza vremii periculoase.

Alte fenomene meteorologice extreme continuă să afecteze alte părți ale regiunii. Duminică, Taiwan a fost lovită de un cutremur puternic cu magnitudinea 6,9 care a zguduit clădiri, a deraiat vagoane de tren și a provocat avertismente de tsunami în sudul Japoniei, în apropierea prefecturii Okinawa. Locuitorii au fost rugați să rămână în alertă pentru a evita posibilele replici ale cutremurelor.

author avatar
Tudor Borcea
472 afisari

2 COMENTARII

  1. La asiatici cand se intampla chestii dinastea ei considera ca „dragonul” da din coada….bla blaaa….religia lor asa le spune.Nici nu stii ce sa mai spui,care popi sunt cei mai mincinosi ai nostri sau ai altora…faceti olimpiada mincinosilor si campionul devine marele preot.Religiile nu mai sunt credibile nici macar 10% nu e adevarat….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger