AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă maximă în Marea Britanie! COD ROȘU din cauza furtunii EUNICE. Avertizare...

Alertă maximă în Marea Britanie! COD ROȘU din cauza furtunii EUNICE. Avertizare de la MAE pentru românii din UK- VIDEO LIVE

Alertă maximă în Marea Britanie! COD ROȘU din cauza furtunii EUNICE. Avertizare de la MAE - VIDEO LIVE (sursa foto: captură youtube)Alertă maximă în Marea Britanie! COD ROȘU din cauza furtunii EUNICE. Avertizare de la MAE - VIDEO LIVE (sursa foto: captură youtube)

E alertă maximă în rândul britanicilor – deopotrivă oameni simpli și autorități, din cauza furtunii Eunice. Milioane de oameni sunt sfătuiți să evite pe cât de mult posibil să iasă din case, în condițiile în care se așteaptă ca Eunice, una dintre cele mai puternice furtuni din ultimele decenii, să lovească puternic Regatul Unit.

Serviciul de meteorologie din Marea Britanie, Met Office, a emis al doilea Cod Roşu, o avertizare ce se emite în condiții extrem de rare, pentru zona Londrei, sud-estul şi estul Angliei.

Meteorologii avertizează că Eunice ar putea aduce rafale de vânt de până la 90 de mile pe oră, adică aproape 150 de kilometri/h, vineri, conform BBC. Ceea ce ar putea cauza mari probleme – copaci doborâți și acoperișuri luate pe sus de vânt, inclusiv întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

Ce estimări au specialiștii

Meteorologul BBC Weather, Ben Rich, a spus că se aşteaptă ca Eunice „să provoace daune, perturbări uriaşe şi inundaţii în zona de coastă”, subliniind că este „imposibil de știut exact cât de periculoasă va fi această furtună”.

Nu se știe exact cum va evolua situația, însă temerile sunt semnificative, mai ales că, se știe, nimeni nu se poate pune cu furia naturii. „Vânturile cu intensitate asemănătoare vor avea un impact diferit în diverse regiuni ale Regatului Unit – de exemplu, coastele din vestul Scoţiei sunt mult mai bine pregătite pentru vânturi de 129 km/h decât zonele de interior din sudul Angliei”, spune specialistul citat de site-ul BBC.

Mesaj de la primarul Londrei

(captură video youtube)

Dintr-un mesaj postat pe Twitter reiese că primarul Londrei, Sadiq Khan, le-a cerut oamenilor să stea în case. Și să nu facă drumuri, să nu călătorească, „decât dacă este absolut esențial”.

Mai mult, oamenii au fost avertizați să-și lege obiectele din grădini, pentru a se asigura că nu sunt luate pe sus de vântul puternic. „Urmați sfaturile autorităților și consiliilor locale, închideți ușile și ferestrele în această seară și mâine dimineață și țineți mașinile încuiate în garaje sau departe de copaci și pereți”, a transmis un specialist de la Met Office, potrivit The Guardian.

Atenționare de călătorie de la MAE

De altfel, încă din ziua precedentă, Ministerul român de Exeterne a transmis o atenţionare de călătorie, pentru ca românii care se află sau au de gînd să ajungă în Regatul Unit să știe ce au anunțat meteorologii britanici.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord că, din cauza furtunii Eunice, autoritățile britanice au emis următoarea prognoză meteorologică pentru data de 18 februarie 2022:

• cod roșu, generat de vânt puternic (aprox. 90 mile pe oră) pentru regiunile de coastă sud-vestice, fiind afectate zonele: Devon, Cornwall și Somerset;

• cod portocaliu de vânt puternic (aprox. 70-80 mile pe oră) pentru regiunile din interiorul țării, fiind afectate: Țara Galilor, cea mai mare parte a Angliei, până în zona de nord a acesteia, inclusiv zona Manchester.

Mai multe informații se găsesc în portalul The Met Office (https://www.metoffice.gov.uk/about-us/press-office/news/weather-and-climate/2022/red-weather-warning-issued-for-storm-eunice)”, anunță MAE.

De asemenea, s-au emis recomandări de a fi consultate permanent avertismentele meteorologice și a recomandările emise de autoritățile britanice, „deoarece mai multe dintre serviciile locale, precum mersul trenurilor, accesul pe autostrăzi, sunt sau vor fi întrerupte. Autoritățile britanice semnalează și pericol de inundații în partea vestică a insulei”.

Un mesaj de avertizare, în contextul furtunii Eunice, a venit și de la Secția consulară a Ambasadei României la Londra, via Facebook.

Iată-l:

„Atenție!

Autoritățile locale au emis următoarea avertizare meteo din cauza furtunii Eunice, pentru data de 18 februarie:
• cod roșu, generat de vânt puternic (aprox. 90 mile pe oră) pentru regiunile de coastă sud- vestice, pentru vineri, 18.02.2022, orele 07:00 – 12:00.Zone afectate: Devon, Cornwall și Somerset
• cod portocaliu de vânt puternic(aprox. 70-80 mile pe oră) pentru regiunile din interiorul țării pentru vineri, 18.02.2022, orele 05:00 – 21:00. Zone afectate: Țara Galilor, cea mai mare parte a Angliei, pana în zona de nord a acesteia, inclusiv zona Manchester
• cod galben de vânt puternic pentru vineri, 18.02.2022, orele 07:00 – 18:00. Zone afectate: începând cu Perth până la Hull, York, Bradford Sheffield și Irlanda de Nord.
• Cod galben de ninsoare pentru Scoția pentru: vineri, 18.02.2022, orele 03:00 – 18:00
Mai multe informații se regăsesc la adresa (The Met Office)- (https://www.metoffice.gov.uk/…/red-weather-warning… )”
author avatar
Andrei Coman