AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă maximă în Ierusalim. Nou atac terorist în Orașul Vechi / Un...

Alertă maximă în Ierusalim. Nou atac terorist în Orașul Vechi / Un Palestinian de 13 ani a deschis focul

Alertă maximă în Ierusalim. Nou atac terorist în Orașul Vechi / Un Palestinian de 13 ani a deschis focul / Foto: printscreen

La mai puțin de 24 de ore după un atac mortal în apropierea unei sinagogi din Ierusalimul de Est, un nou atac armat a rănit două persoane în apropiere de Orașul Vechi al Ierusalimului, sâmbătă, potrivit serviciilor de salvare israeliene. Atacul a avut loc în Silwan, un cartier palestinian de la marginea Orașului Vechi.

„Un bărbat de 23 de ani (este) în stare gravă și un bărbat de 47 de ani în stare moderată spre gravă, cu răni prin împușcare în partea superioară a corpului”, a declarat un purtător de cuvânt al Magen David Adom (MDA), echivalentul israelian al Crucii Roșii.

Alertă maximă și zeci de arestări

Autorul atacului, un palestinian de 13 ani din Ierusalimul de Est, a fost „neutralizat” la fața locului, fiind rănit, potrivit poliției israeliene.

Poliția israeliană a anunțat sâmbătă că 42 de persoane au fost arestate pentru a fi interogate în urma împușcăturilor care au ucis cel puțin șapte persoane în noaptea de vineri spre sâmbătă. Printre aceștia, „unii sunt rude ale teroristului”, alții locuiesc în cartierul său din Ierusalimul de Est. Într-o declarație separată, poliția a anunțat că forțele israeliene au fost plasate în „alertă maximă”.

Vineri seară, un palestinian în vârstă de 21 de ani a deschis focul în apropierea unei sinagogi din Ierusalimul de Est în timpul rugăciunilor de Shabbat, înainte de a fi împușcat mortal după o urmărire cu mașina.

Împușcăturile au avut loc în Neve Yaakov, o zonă de colonii evreiești din Ierusalimul de Est, parte a Orașului Sfânt anexat de Israel. Șeful poliției, Kobi Shabtai, a calificat acest atac drept „unul dintre cele mai grave” pe care Israelul le-a suferit în ultimii ani.

Potrivit Ministerului israelian de Externe, atacul a fost cel mai grav pentru israelieni din 2008, când un atac asupra unui seminar evreiesc din Ierusalim a ucis opt persoane.

După atacul de vineri seară, premierul israelian Benyamin Netanyahu a promis „măsuri imediate”, fără a da detalii, și le-a cerut israelienilor să nu-și facă singuri dreptate, ci să se bazeze pe armată și poliție, scrie Le Monde.

Împușcăturile au avut loc la o zi după un raid al armatei israeliene în Jenin, în partea de nord a Cisiordaniei ocupate, care a ucis nouă palestinieni. În Fâșia Gaza, purtătorul de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, a declarat că atacul de vineri a fost „o răzbunare și un răspuns natural” la uciderea a nouă palestinieni în Jenin joi.

author avatar
Tudor Borcea