AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă la nivel mondial. Prima victimă a unui atac cibernetic. Sunt vizate...

Alertă la nivel mondial. Prima victimă a unui atac cibernetic. Sunt vizate spitalele din toată lumea

Spitalului Universitar din Dusseldorf, Germania a fost ținta unui ucigaș atac cibernetic, în urma căruia a murit o femeie.

Atacul tip ransomware a fost, de fapt, îndreptat inițial asupra Universității de lângă spital care a primit cererea de răscumpărare.

O femeie adusă de urgenţă la spital nu a putut fi tratată pentru că sistemul era blocat de hacker. A fost dusă la un alt spital aflat la 30 de kilometric distanță, dar pe drum a murit.

Nici România nu e scutită de atacuri asupra spitalelor, însă până acum, fie specialiştii în cybersecurity au reuşit să le prevină, fie informatizarea sistemului de sănătate, destul de precară la noi, nu a permis desfăşurarea unor asemenea atacuri.

În cazul unui atac de tip ransomware, atacatorii criptează date precum istoricul medical al pacienților și blochează apoi intervenții chirurgicale sau tratamente, punân vieți în pericol.

La începutul acestui an un puternic atac cibernetic a zguduit sistemul medical din România

Procurorii DIICOT, cu suportul tehnic și informativ al SRI, au destructurat o grupare criminală specializată în atacuri informatice, ai cărei membri „intenționau să lanseze inclusiv atacuri informatice de tip „ransomware”, în perioada imediat următoare, asupra unor instituții de sănătate publică din România, în general spitale”.

„Prin acest tip de atac, exista astfel posibilitatea blocării şi perturbării grave a funcționării infrastructurilor informatice ale spitalelor respective, parte a sistemului sanitar, ce joacă un rol determinant şi decisiv în acest moment, pentru combaterea pandemiei cu noul Coronavirus”, arată un comunicat de presă emis de DIICOT.

Atacurile informatice la adresa spitalelor pot paraliza activitatea dacă, de exemplu, datele medicale ale pacienților internați sunt blocate. De-a lungul timpului, atacatorii au infectat în repetetate rânduri dispozitive medicale cu ransowmare și au solicitat apoi recompensă pentru redarea accesului la date, printe ținte fiind și spitale din România.

Alarmant este că, în prezent, lansarea unui asemenea atac nu mai e o problemă pentru cei rău intenţionaţi, după cum spune expertul în securitate cibernetică Mike Kontorovich.

„Era o vreme când trebuia să fii hacker ca să înşeli lumea, dar acum poţi să intri pe dark web şi să cumperi un kit, cu adrese de email furate”, a spus Kontorovich.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu
261 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger