AcasăȘTIRI EXTERNETrump va lua foc! Are și CIA un „Pacep”?! Un fost...

Trump va lua foc! Are și CIA un „Pacep”?! Un fost spion american vindea Chinei secrete de stat!

Procurorii federali au acuzat un fost ofițer CIA că a vândut timp de un deceniu secrete de apărare guvernului chinez. Se presupune că Alexander Yuk Ching Ma a transmis informații despre personalul și tradecraft-ul CIA și a primit în schimb zeci de mii de dolari.

Un cetățean american naturalizat, născut în Hong Kong, Ma, în vârstă de 67 de ani, a declarat unui agent FBI sub acoperire, care s-a dat drept ofițer de informații chinez, la începutul acestei luni, că dorește ca „patria mamă” să aibă succes, potrivit documentelor prezentate instanțeide judecată.

Fostul spion CIA, doar un alt trădător pe lista SUA

„Urmele spionajului chinez sunt lungi și, din păcate, răspândite de foști ofițeri de informații americane care și-au trădat colegii, țara și valorile democratice liberale pentru a sprijini un regim comunitar autoritar”, a declarat John Demers, procurorul general adjunct pentru securitatea națională.

Ma se alătură unei liste de foști oficiali de informații, acuzați de SUA în ultimii ani că spionau în numele chinezilor. Tensiunea dintre cele două țări este majoră, întrucât Administrația Trump a acuzat Beijingul pentru presupusele sale încercări de a fura secrete naționale și secrete comerciale.

Ma, care a fost arestat vineri și este acuzat de conspirație prin care a furnizat informații de apărare națională pentru a ajuta un guvern străin. El urmează să fie prezentat, marți, în fața curții federale din Hawaii.

Întâlniri secrete într-o cameră de hotel din Hong Kong

Conform documentelor furnizate judecătorilor de agenții FBI, Ma, care a lucrat  în CIA din 1982 până în 1989, a început să vândă secrete Chinei în 2001. El avea întâlniri secrete într-o cameră de hotel din Hong Kong cu cinci oficiali ai serviciilor de informații chineze. O parte a unei întâlniri este surprinsă într-un videoclip, inclusiv o scenă în care Ma este văzut să primească și să numere 50.000 de dolari în numerar, potrivit procurorilor.

Ulterior, spun autoritățile, Ma și-a luat un loc de muncă ca lingvist care traduce documente din limba chineză la un biro al FBI Honolulu.

Se presupune că a dus o cameră digitală în biroul FBI pentru a fotografia documente secrete pe care le oferea  colaboratorilor săi din China.

Procurorii au spus că o rudă de 85 de ani a lui Ma, care  a fost ofițer CIA, a lucrat alături de el pentru a vinde secrete chinezilor, deși ruda nu a fost acuzată, deoarece individul „suferă de o boală cognitivă avansată și debilitantă”, conform unei declarații depuse în cauză.

În ultimii trei ani, Departamentul de Justiție a descoperit cel puțin alte trei cazuri de contrainformații împotriva foștilor oficiali de informații din SUA, acuzați că au vândut secrete chinezilor. Oficialii americani susțin că ar exista o campanie amplă de spionaj chinez, potrivit edition.cnn.com

author avatar
Eli Dan Davidescu
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger