AcasăȘTIRI EXTERNEALERTĂ în SUA! China și Rusia aduc și crucișătoare cu rachete în...

ALERTĂ în SUA! China și Rusia aduc și crucișătoare cu rachete în coasta Americii! – FOTO

vasALERTĂ în SUA! Nave de război chineze și rusești, situate lângă Alaska - FOTO / foto: Twitter @CoastGuardNews

O navă a Gărzii de Coastă a SUA aflată în patrulare de rutină în Marea Bering, lângă Alaska, a întâlnit trei nave chineze și patru rusești, aflate ca într-o formație de luptă.

Navele includeau un crucișător cu rachete ghidate din China și un distrugător rus.

Nave chineze și rusești în formație, în Marea Bering

Barca de patrulare, cunoscută ca un cutter cunoscut sub numele de Kimball, a descoperit navele la 138 de kilometri nord de insula Kiska din Alaska, care se află între statul SUA și Rusia.

Kimball, cu sediul în Honolulu, o navă de 127 de metri, a fost observată când navele și-au rupt formația și s-au împrăștiat.

Un C-130 Hercules a oferit sprijin aerian lui Kimball de la stația de gardă de coastă din Kodiak.

„În timp ce formația funcționează în conformitate cu regulile și normele internaționale, ne vom întâlni pentru a ne asigura că nu există nicio perturbare a intereselor SUA în mediul marin din jurul Alaska”, a spus contraamiralul Nathan Moore, potrivit New York Post.

Garda de Coastă a declarat că liniile directoare ale Operațiunii Frontier Sentinel solicită o întâlnire „prezență cu prezență” atunci când concurenții strategici operează în și în jurul apelelor SUA. Kimball va continua să monitorizeze zona.

China, interes ridicat pentru Arctica

Formația chineză și rusă a venit la o lună după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la interesul Chinei pentru Arctica și la dezvoltarea armatei ruse acolo.

El a spus că China s-a declarat o țară „aproape de Arctic” și intenționează să construiască cel mai mare spărgător de gheață din lume.

„Beijing și Moscova s-au angajat, de asemenea, să intensifice cooperarea practică în Arctica. Aceasta face parte dintr-un parteneriat strategic profund care ne provoacă valorile și interesele”, a spus Stoltenberg.

Nu este prima dată când nave navale chineze navighează în apropierea apelor din Alaska. În septembrie 2021, tăietorii de pază de coastă din Marea Bering și Oceanul Pacific de Nord au întâlnit nave chineze, la aproximativ 80 de kilometri de Insulele Aleutine.

author avatar
Andreea Vlad