AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă în Spania. Se anunță o grevă masivă la Ryanair. Protestele se...

Alertă în Spania. Se anunță o grevă masivă la Ryanair. Protestele se vor extinde în Europa

Alertă în Spania. Se anunță o grevă masivă la Ryanair. Protestele se vor extinde în Europa

Personalul de cabină din Spania al companiei aeriene low-cost Ryanair va intra în grevă timp de șase zile la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, au anunțat luni principalele sindicate ale companiei.

Personalul va intra în grevă pe 24, 25, 26 și 30 iunie și pe 1 și 2 iulie pentru a protesta față de condițiile de muncă și salarii, a anunțat sindicatul USO.

Protestele se extind în toată Europa

„Trebuie să reluăm mobilizarea pentru ca realitatea situației noastre să fie cunoscută, iar Ryanair să fie obligată să respecte baza legislației muncii”, a declarat Lidia Arasanz, secretar general al secției Ryanair a USO.

Personalul Ryanair a anunțat greve și în alte țări europene, precum Belgia și Italia. Deja piloții belgieni ai Ryanair au anunțat că vor da dovadă de solidaritate în cazul unei sau mai multor greve a echipajului de cabină al companiei aeriene low-cost, scrie La Libre.

În urmă cu câteva zile, sindicatele din cinci țări, printre care și Belgia, au amenințat cu o grevă europeană a personalului de cabină al Ryanair (stewardese și stewarzi) dacă compania irlandeză low-cost nu va accepta un „dialog social real”. Din iunie, ar putea avea loc acțiuni sporadice sau coordonate în întreaga Europă.

Având în vedere că majoritatea restricțiilor de călătorie legate de Covid-19 au fost ridicate în multe țări în ultimele luni, cererea de călătorii pe timp de vară a crescut, ceea ce a obligat companiile aeriene și operatorii aeroportuari să ofere condiții de lucru atractive pentru a angaja personal și a gestiona fluxul de pasageri.

Însă angajații multor companii se plâng că se află sub presiune maximă, mai ales după disponibilizările masive din timpul pandemiei.

author avatar
Tudor Borcea