AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă în Paris. Mii de polițiști, scoși în stradă pentru a bloca...

Alertă în Paris. Mii de polițiști, scoși în stradă pentru a bloca „asediul” fermierilor – VIDEO

sursa foto: captură video X/ Arthur Morgan

Fermierii francezi par să fie tot mai furioși. Se pregătesc să blocheze, luni, Parisul, capitala franceză.

Mii de polițiștii au fost mobilizați pentru a împiedica tractoarele să intre în Paris și marile orașe, în timp ce un „asediu” al capitalei franceze este planificat începând cu ora locală 14.00.

Citiți și: Camioanele româneşti, atacate în Franţa. Şoferii, terorizaţi, iar carnea – aruncată în stradă, apoi călcată cu tractoarele!

Lider sindical: Vom bloca toate principalele autostrăzi care merg spre/ dinspre Paris

„Scopul nostru nu este de a deranja sau de a strica viețile francezilor”, a declarat Arnaud Rousseau, președintele influentului sindicat agricol FNSEA, potrivit AP. „Scopul nostru este să punem presiune asupra guvernului pentru a găsi rapid soluții pentru a ieși din criză”, a mai spus acesta.

„Vom bloca toate principalele autostrăzi care merg spre și dinspre Paris, până la 30 de kilometri de Paris”, a mai spus Rousseau, citat de site-ul BBC.

Ministru: „Asta e este inacceptabil”

Guvernul francez plănuiește să mobilizeze 15.000 de jandarmi și polițiști, care au primit însă ordin să acționeze cu „moderație”. „Nu intenționăm să permitem ca clădirile guvernamentale sau magazinele alimentare să fie avariate sau ca acele camioane care transportă produse străine să fie oprite. Asta este inacceptabil”, a declarat ministrul francez de interne Gerald Darmanin, notează France24.

Oficialul a declarat că președintele francez Emmanuel Macron a ordonat forțelor de ordine ca aeroportul Roissy-Charles de Gaulle, la nord, cât și Orly, la sud, să rămână deschise, iar piața internațională de alimente de la sud de Paris să funcționeze în continuare. Polițiștii și jandarmii au, de asemenea, ordin să prevină orice intrare în Paris, a spus Darmanin.


Franţa cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene

În tot acest context s-a aflat că Franţa cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar săptămâna aceasta, transmite Reuters. Totul, pentru a pune capăt protestelor agricultorilor care ameninţă să asedieze Parisul. „În următoarele 48 de ore, vom anunţa unele măsuri”, a declarat ministrul agriculturii, Marc Fesneau, televiziunii France 2.
Principala problemă în domeniu priveşte suprafeţele care trebuie lăsate necultivate conform noilor reglementări privind biodiversitatea, adoptate anul trecut.

Legea adoptată de Parlamentul European pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate a fost puternic contestată, reaminteşte agenţia citată. Actul normativ prevede că ţările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor, în condiţiile în care 81% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare. Unii agricultori se tem că activitatea lor va fi afectată.


Guvernul francez încearcă să limiteze demonstraţiile la scară naţională ale agricultorilor care cer să fie plătiţi mai bine şi să beneficieze de un trai mai bun. Mulţi dintre ei urmau să se îndrepte luni spre Paris, în timp ce au început să protesteze şi fermierii din Belgia. În mai multe ţări europene, agricultorii se plâng că Uniunea Europeană nu îi ajută suficient în contextul concurenţei internaţionale şi al globalizării.

author avatar
Andrei Coman