AcasăȘTIRI EXTERNEALERTĂ ÎN NATO: China a recrutat piloți militari din Marea Britanie! /...

ALERTĂ ÎN NATO: China a recrutat piloți militari din Marea Britanie! / Ce pune la cale Xi Jinping

Alertă în Royal Air Force. China recrutează piloți militari britanici / Ambițiile Beijingului pentru o armată de „nivel mondial” / Foto: printscreen

Marea Britanie va emite o „alertă de amenințare” în legătură cu încercările Chinei de a recruta piloți RAF (Royal Air Force). Un oficial britanic a declarat: „Piloți în activitate și foști piloți de avioane cu reacție avansați sunt recrutați în mod deschis pentru a antrena piloți ai Armatei Populare de Eliberare (PLA) în China.

Foștilor piloți și piloților în activitate din Marea Britanie li s-a spus să nu divulge informații sensibile, în încercarea de a „atenua riscul” acestor stratageme din partea Beijingului.

Prezența chineză în NATO

Serviciile britanice de informații din domeniul apărării vor emite o rară „alertă de amenințare”, avertizând că armata chineză recrutează piloți de avioane RAF în activitate și foști piloți de avioane RAF pentru a ajuta la antrenarea propriei forțe aeriene, cu oferte de recrutare generoase.

Acesta survine în contextul în care Marea Britanie redenumește China din statutul de „concurent sistemic” în cel de „amenințare” la adresa intereselor britanice. Oficialii și-au exprimat astfel „îngrijorarea și dezaprobarea” față de aceste stratageme, deoarece reprezintă „o amenințare la adresa intereselor britanice și occidentale”. Deși nu interzic în mod explicit ca foștii piloții să ofere în general instruire, ei urmăresc să ia măsuri pentru a „gestiona riscul”, informează The Guardian.

Oficialii occidentali au declarat că Marea Britanie discută cu aliații despre cum să răspundă la această problemă, deoarece și ei sunt afectați în mod similar. Ascensiunea militară a Chinei și prezența chineză în NATO au fost incluse în noul concept strategic al Alianței. „NATO nu-și permite să ignore China”, a declarat un înalt oficial european. Operațional însă, se pare că acest concept are lacune iar China nu este nici pe departe la prima operațiune de recrutare și infiltrare în sânul NATO.

Zeci de piloți plătiți cu 250.000 de lire sterline pe an de Beijing

30 de foști piloți au profitat deja de pachetele de recrutare „foarte generoase” oferite de China pentru a lucra pentru forțele aeriene ale țării prin intermediul unor terțe părți, inclusiv, în special, o academie de zbor cu sediul în Africa de Sud. Aceștia s-au mutat în China și au obținut contracte de 250.000 de lire sterline pe an pentru a preda procedurile de zbor occidentale, scrie și Daily Mail.

Chinezii folosesc o academie privată de zbor din Africa de Sud pentru a acționa ca intermediar, deoarece orice abordare directă a piloților de avioane rapide RAF de către Beijing ar fi interceptată de serviciile de securitate. Test Flying Academy of South Africa (TFASA), cu sediul la aerodromul Oudtshoorn din provincia Western Cape, a refuzat să comenteze presupusul său rol.

Potrivit unor oficiali occidentali, TFASA a făcut oferte piloților RAF care sunt certificați să piloteze avioane Typhoon, Jaguar și Tornado de a se muta în China și de a deveni instructori ai armatei chineze. Piloții de elicoptere militare din Marea Britanie au fost, de asemenea, abordați.

Nu a fost precizată identitatea foștilor piloți militari britanici care lucrează deja în China, dar oficialii au declarat că o parte dintre ei au în jur de 50 de ani și au părăsit armata în urmă cu mai mulți ani.

Ghidul de amenințare le va reaminti piloților britanici să nu divulge nicio informație sensibilă armatei chineze și le va cere celor abordați să informeze Ministerul Apărării despre ceea ce se întâmplă, astfel încât situația să poată fi monitorizată.

Din cauza lacunelor legale, forțele armate nu pot face nimic pentru a împiedica exodul de creiere la Beijing – o potențială amenințare la adresa securității naționale, în care piloții chinezi ar putea avea un avantaj letal în orice conflict viitor.

Mulți alți piloți de top ai Royal Air Force au fost abordați de intermediari care acționează în numele Armatei Populare de Eliberare, dar au refuzat ofertele.

Până în prezent, nu există nicio dovadă că vreun fost pilot RAF a încălcat Legea privind secretele oficiale în furnizarea de instruire în China, dar oficialii occidentali au declarat că „iau măsuri pentru a atenua acest risc” prin emiterea îndrumărilor.

Ambițiile Beijingului: O armată „de clasă mondială”

China dorește să își modernizeze armata și să imite standardele NATO și este interesată în special de tacticile, tehnicile și procedurile pentru avioanele rapide. Au existat, de asemenea, semne că ar dori să recruteze personal de elicoptere ca instructori, a declarat un oficial occidental.

O evaluare americană publicată anul trecut a concluzionat că președintele Chinei, Xi Jinping, dorește să finalizeze modernizarea Armatei Populare de Eliberare până în 2035 și să o transforme într-o armată de „clasă mondială” până în 2049. Conducerea Beijingului continuă să insiste că insula Taiwan ar trebui să fie reintegrată cu China continentală, cu forța dacă este necesar, în pofida tensiunilor tot mai mari cu SUA pe această temă.

„Vom continua să ne străduim pentru o reunificare pașnică cu cea mai mare sinceritate și cel mai mare efort, dar nu vom promite niciodată să renunțăm la utilizarea forței”, a declarat Xi duminică la cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist Chinez.

Chinezii au început să abordeze piloți în activitate și foști piloți în 2019, dar se crede că efortul s-a intensificat de la sfârșitul restricțiilor pandemice, iar cei vizați nu sunt doar din Marea Britanie, ci și din alte țări occidentale. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: „Luăm măsuri decisive pentru a opri schemele de recrutare chinezești care încearcă să vâneze piloți activi și foști piloți ai forțelor armate britanice pentru a antrena personal al Armatei Populare de Eliberare în Republica Populară Chineză”.

author avatar
Tudor Borcea
507 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger