AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă în Mediterana: Feribot în flăcări, 29 de români, pe navă (FOTO/VIDEO)

Alertă în Mediterana: Feribot în flăcări, 29 de români, pe navă (FOTO/VIDEO)

Alertă în Mediterana: Feribot în flăcări, 29 de români, pe navă (FOTO/VIDEO)

Un incendiu a izbucnit la bordul unui feribot în Marea Ionică vineri, 18 februarie 2022, în jurul orei 4:30. Cei 237 de pasageri și 51 de membri ai echipajului au trebuit să fie evacuați cu bărcile de salvare. 29 de români se aflau la bord.

 

Pasagerii, transportați cu bărci pe insula Corfu

Focul a izbucnit pe nava Euroferry Olympia, care naviga sub pavilion italian, cu 237 de pasageri și 51 de membri ai echipajului la bord, în timp ce făcea legătura între portul grecesc Igoumenitsa (nord-vest) și Brindisi (estul Italiei), potrivit poliției portuare grecești.

Potrivit primelor informații, deocamdată nu au fost înregistrate victime. „Toți pasagerii sunt sănătoși și în siguranță și se află pe bărci de salvare”, a declarat secretarul de stat pentru Marina Comercială, Kostas Katsafados, la radioul privat grec Skai, scrie Ouest-France.

 

O persoană a fost transferată în portul insulei Corfu cu o barcă de patrulare a pazei de coastă, înainte de a fi internată „ca măsură de precauție”, potrivit directorului spitalului din Corfu, Léonidas Rumbatis.

Potrivit imaginilor ERT, acest bărbat mergea cu greu, sprijinit de pompieri când a ajuns în port. El suferă de probleme respiratorii, potrivit relatărilor inițiale din presă, dar viața nu-i este pusă în pericol.

Pasagerii navei Euroferry Olympia sunt transferați pe bărci de salvare și vor fi transportați pe insula grecească Corfu din apropiere, potrivit pazei de coastă grecești care a început o operațiune de salvare.

Temeri privind migranți la bord

Cauzele incendiului nu sunt încă cunoscute și a fost deschisă o anchetă, potrivit pazei de coastă elene.

La operațiunile de salvare au participat și o fregată și două elicoptere din marina greacă, precum și bărci de pescuit care au navigat în zonă.

Există temerea ca pe navă să fie și migranți clandestini care deseori se ascund în camioane sau alte vehicule transportate de aceste feriboturi. Presa greacă raportează și mai multe persoane dispărute.

Precizări ale MAE român

Potrivit MAE de la București, Ambasada României în Grecia și Consulul Onorific al României în insula Corfu, s-au autosesizat în urma incidentului.

„Potrivit informațiilor comunicate până la acest moment de către autoritățile grecești reprezentanților misiunii diplomatice, printre pasagerii și personalul navigant salvat se numără 29 cetățeni români. De asemenea, autoritățile au comunicat că toți pasagerii au fost evacuați de pe navă, fiind preluați de alte ambarcațiuni care să-i transporte la țărm. Operațiunea este încă în desfășurare.

Ambasada României la Atena a solicitat autorităților elene, în regim de urgență, informații suplimentare cu privire la identitatea și starea de sănătate a cetățenilor români afectați, misiunea urmând să acorde asistență consulară, în limita competențelor legale.

MAE precizează că la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români în legătură incidentul produs”.

 

author avatar
Tudor Borcea