AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă în Marea Britanie: Virusul care provoacă poliomielita, depistat în Londra!

Alertă în Marea Britanie: Virusul care provoacă poliomielita, depistat în Londra!

Alertă în Marea Britanie: Virusul care provoacă poliomielita, depistat în Londra (sursa foto: obiectivdesuceava.ro)

După ce în ultimii peste doi ani s-a vorbit aproape doar despre COVID-19, iar în ultimele săptămâni au apărut îngrijorări legate de variola maimuței, după ce mai multe cazuri au fost depistate în state europene, mai nou a mai apărut o alertă.

De această dată la Londra. Unde virusul care provoacă poliomielita – boală considerată eradicată în Marea Britanie din anul 2003 – a fost detectat într-un număr îngrijorător de mostre de ape reziduale din capitala britanică, din câte au anunțat oficialii din domeniul sănătății.

Agenţia pentru Siguranţă Sanitară din Marea Britanie (UK Health Security Agency -UKHSA) spune că a fost probabil importat la Londra de cineva care a fost vaccinat recent în străinătate cu o formă vie a virusului, titrează BBC.

Virusul, depistat în probe colectate din canalizare

În ultimele patru luni, UKHSA a găsit virusul poliomielitei în probe colectate de la stația de canalizare Beckton, care deservește o populație de patru milioane de oameni în nordul și estul Londrei.

Apele reziduale sunt supuse periodic verificărilor. De altfel, un număr mic de mostre ale virusului care provoacă poliomielita sunt detectate în fiecare an în cadrul supravegherii apelor uzate. Dar aceasta e prima dată când un grup de probe legate genetic au fost găsite în mod repetat pe o perioadă de câteva luni, notează sursa menționată.

Deocamdată nu au fost descoperite cazuri de îmbolnăvire. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat într-un comunicat că „poliovirusul derivat din vaccin de tip 2 (VDPV2)” a fost găsit în probe de mediu din capitala britanică, conform ndtv.com.

„Este important de remarcat faptul că virusul a fost izolat doar din probe de mediu”, a spus acesta, subliniind că „nu au fost detectate cazuri asociate de paralizie”.

author avatar
Andrei Coman