AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă în Marea Baltică. Avioane rusești au „șters” navele NATO de la...

Alertă în Marea Baltică. Avioane rusești au „șters” navele NATO de la mică distanță

Alertă în Marea Baltică. Avioane rusești au „șters” navele NATO de la mică distanță / Foto: printscreen

Două avioane de vânătoare rusești „s-au apropiat periculos de mult și în mod neprofesionist”, la începutul acestei săptămâni, de navele NATO care navigau în Marea Baltică într-o operațiune de rutină, a comunicat vineri Alianța Atlantică. NATO și-a intensificat prezența navală în Marea Baltică de la exploziile din septembrie la gazoductele Nord Stream.

Incidentul a avut loc marți dimineață. Cele două avioane rusești s-au apropiat de nave la „o altitudine de 300 de picioare (91 de metri) și la o distanță de 80 de yarzi (73 de metri)”, fără ca piloții lor să răspundă la comunicații, a precizat comandamentul naval al NATO.

„Risc de erori de calcul, de greșeli și de accidente”

„NATO a considerat interacțiunea nesigură și neprofesionistă, deoarece a fost realizată într-o zonă cunoscută ca fiind periculoasă, care a fost activată pentru antrenamente de apărare aeriană, precum și din cauza altitudinii și proximității aeronavelor”, se arată într-un comunicat. „Interacțiunea a crescut riscul de erori de calcul, de greșeli și de accidente”.

În comunicat se precizează că forțele NATO „au acționat în mod responsabil” în gestionarea incidentului, în conformitate cu reglementările maritime. „NATO va răspunde în mod corespunzător la orice interferență cu activitatea legală a Alianței în zonă care pune în pericol siguranța aeronavelor, navelor sau echipajelor noastre. NATO nu caută confruntarea și nu reprezintă o amenințare”, se mai precizează, informează Marine&Oceans.

Incidentul are loc în contextul în care tensiunile dintre NATO și Rusia cresc din cauza invaziei Moscovei în Ucraina din februarie. Temerile privind o confruntare între cele două părți s-au intensificat în această săptămână după ce o rachetă a ucis două persoane în Polonia, țară vecină Ucrainei șli membră a NATO.

Alianța s-a grăbit să calmeze tensiunile, spunând că a fost probabil o rachetă de apărare aeriană a Kievului.

NATO și-a sporit prezența navală în Marea Baltică și în Marea Nordului de la exploziile din septembrie la gazoductele dintre Rusia și Europa, Nord Stream 1 și 2, despre care o anchetă suedeză a constatat vineri că au fost cauzate de un sabotaj.

Forța NATO din Marea Baltică, formată din nave olandeze, norvegiene și daneze, a desfășurat operațiuni pentru a spori cooperarea cu Finlanda și Suedia, care sunt pe cale să se alăture Alianței. Decizia celor doi vecini nordici de a renunța la politica lor de lungă durată de nealiniere și de a se alătura NATO a provocat furia Kremlinului.

author avatar
Tudor Borcea
585 afisari

6 COMENTARII

  1. Convertirea Rusiei cerută de Maica Domnului Nostru la Fatima, adică întoarcerea la Hristos a Rușilor și victoria împotriva Ucenicilor diavolului antihrist, Unitatea credinței creștinilor și distrugerea celor răi! Doamne, biruința Ta dă-ni-o nouă, celor mici ai Tăi!

    • Unde să se întoarcă sălbaticii de bolșevici ,eventual în Siberia acolo îi conduce Satana Kiryl o nație mizerabilă de la care avem doar comunismul.

  2. Bravo Rusia la gunoi cu Anglo Saxonii pedofili poponari si drogati care sute de ani au omorit Sute de milioane de oameni prin Nord America indienii si restul coloniei lor

  3. ,,..NATO nu caută confruntarea și nu reprezintă o amenințare”… MINCIUNI !

    1. Daca organizatia satanista NATO nu vrea confruntare, ce cauta in marea Baltica ?
    2. Daca rusii voiau sa-i puna cu botul pe labe pe drogatii de americani, le taiau curentul de pe nave asa cum le-au demonstrat-o acum multi ani in portul Constanta, cand un avion rusesc a lasat fara curent un crucisator, care desi era plin de tot felul de arme si sisteme sofisticate, nu a putut face nimic.Dupa acel incident multi ofiteri si-au dat demisia.Cazul a fost relatat si in presa romaneasca la vremea respectiva.
    3. Se stie ca englezii au minat cele doua gazoducte, iar un avion american de urmarire a submarinelor a supravegheat operatiunea.Scopul distrugerii gazoductelor a fost ca Europa sa cumpere gaz de la americani de 4 ori mai scump.Acum cele doua nave erau in cercetare sa vada daca s-au reparat gazoductele ca sa le distruga din nou ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger