AcasăȘTIRI EXTERNEAlertă în Italia! Ghețar de pe Mont Blanc, la un pas de...

Alertă în Italia! Ghețar de pe Mont Blanc, la un pas de prăbușire. A început evacuarea de urgență!

Mont Blanc

S-a dat alarma în nordul Italiei! Un fragment din gheţarul Planpincieux, situat în partea italiană a masivului Mont Blanc, riscă să se prăbuşească din cauza temperaturilor ridicate. Autoritățile au început evacuarea de urgență a mai multor zeci de rezidenţi şi turişti din zonă.

Volumul de gheaţă aflat pe punctul de a se desprinde este estimat la 500.000 de metri cubi, potrivit News.ro. Circulaţia pe mai multe drumuri aflate la o altitudine mai joasă, care duc la Val Ferret, a fost sistată, se precizează într-o ordonanţă emisă de această municipalitate din regiunea Valle d’ Aosta, de la frontiera cu Franţa.

foto Daily Mail

Operaţiunile de evacuare şi de securizare sunt desfăşurate din această dimineaţă de forţele de ordine şi de protecţia civilă, autorităţile locale fiind îngrijorate de temperaturile ridicate din următoarele trei zile în această perioadă de intensă căldură estivală.

Muntele este extrem de vulnerabil

În septembrie şi octombrie 2019, acest gheţar din Planpincieux a fost pe punctul de a se prăbuşi parţial, pe o porţiune de aproape 250.000 de metri cubi. Atunci, autoritățile italiene au restricționat accesul pe două drumuri și au evacuat mai multe cabane din împrejurimi.

Ghețarul Planpincieux este monitorizat atent din 2013, în încercarea de a fi stabilită frecvența cu care gheața se topește. Autoritățile au avertizat că nu există un sistem de alarmă. Temperatura globală crescută cauzează topirea ghețarilor montani și reducerea calotelor glaciare. Masivul Mont Blanc are 11 vârfuri cu o înălțime de peste 4.000 de metri în Franța și în Italia, atrăgând sute de mii de turiști anual.

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Protejarea Naturii (The International Union for Conservation of Nature) aproape jumătate dintre siturile protejate din lume se estimează că vor rămâne fără ghețari până în 2100 dacă efectul de seră provocat de emisiile de gaze continuă la rata actuală.

author avatar
Andreea Vlad
598 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger