În întreaga Europă, multe țări raportează o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, în principal din cauza apariției unor noi variante.
Cel mai dramatic vârf a fost înregistrat în luna iunie în Portugalia, unde infecțiile au crescut constant: peste 2.000 de cazuri la un milion de locuitori la începutul lunii respective.
Scăderea eficienței vaccinurilor
În restul Europei, cele mai afectate țări au fost Franța, Germania, Italia și Marea Britanie, care au înregistrat o creștere constantă în luna iunie. Acest lucru a dus la creșterea mediei UE.
Covid reinfections are not benign: ~39,000 people w/reinfections vs ~5.4 million controls indicates extensive and persistent risk with a "dose-response" (more risk with repeat reinfections) https://t.co/v8nZXBEuNd
by @zalaly @BCBowe @Biostayan @WUSTLmed @VAResearch pic.twitter.com/U4pPQZLEaB— Eric Topol (@EricTopol) June 21, 2022
Oamenii de știință atribuie creșterea numărului de cazuri la doi factori principali: scăderea eficienței vaccinurilor pe continent și sosirea noilor variante B4 și B5 ale Omicron. Nu numai că acestea par a fi mai rezistente la vaccin, dar sunt și mai contagioase decât tulpinile anterioare.
„Ne confruntăm cu o evoluție continuă a virusului, care întâlnește persoane care au deja anticorpi – pentru că au mai fost infectate sau vaccinate – și care trebuie să aibă un avantaj selectiv pentru a reuși să se strecoare”, spune Olivier Schwartz, directorul Unității de Virusuri și Imunitate de la Institutul Pasteur.
În Franța, autoritățile „discută serios” despre reintroducerea măștilor de protecție în mijloacele de transport.
Retour du #masque dans les transports : "Ça se discute sérieusement" pour le @PrAlainFischer (conseil d’orientation de la stratégie vaccinale) 💬 #Telematin pic.twitter.com/frnIR2DzNv
— Telematin (@telematin) June 22, 2022
Variantele BA.5 și, într-o măsură mai mică, BA.4, se răspândesc în Europa. Datele epidemiologice arată că BA.5 este cu 10% mai contagioasă decât BA.2, motiv pentru care predomină.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a estimat, la jumătatea lunii iunie că, pe baza unor date încă limitate, „nu există dovezi că variantele BA.4 și BA.5 sunt asociate cu o severitate mai mare a infecției în comparație cu variantele BA.1 și BA.2 aflate în circulație”.
Și este o sursă de îngrijorare pentru autorități, în timp ce Europa intră într-un sezon de vacanțe, festivaluri și alte evenimente cu potențial de super propagare a virusului.
În plus, ca și în valurile anterioare, o creștere generală a cazurilor de Covid-19 poate duce la o creștere a spitalizărilor, a internărilor în terapie intensivă și a deceselor.