AcasăȘTIRI EXTERNEAleksandr Lukașenko, ultimul dictator al Europei, al putea fi „detronat” de o...

Aleksandr Lukașenko, ultimul dictator al Europei, al putea fi „detronat” de o femeie în scrutinul din 9 august

Aleksandr Lukașenko, ultimul dictator al Europei, al putea fi „detronat” de o femeie în scrutinul din 9 augustAleksandr Lukașenko, ultimul dictator al Europei, al putea fi „detronat” de o femeie în scrutinul din 9 august

Aleksandr Lukașenko, actualul președinte al Belarusului, a ajuns la putere în 1994 iar de atunci se ține cu dinții de poziția pe care o are, folosind mijloacele specifice regimurilor autoritare: controlul presei, hărțuirea și încarcerarea adversarilor politici, dar nu numai. În plus, este acuzat că a format o unitate specială care să îi lichideze adversarii politicii care îl „deranjează”.

Forțele de ordine par a fi la cheremul președintelui, mai ales ținând cont că poliția, care se numește în continuarea KGB, precum cea din URSS, îi supraveghează pe rezidenți.

Aleksandr Lukașenko, militar de carieră, este cel mai vechi conducător în funcție din Europa și vrea să rămână în continuare la putere, câștigarea alegerilor prezidențiale de anul acesta fiindu-i probabil asigurată. În ultimii 26 de ani, alegerile prezidențiale nu au fost văzute cu ochi buni de celelalte țări, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) precizând că nu au fost libere și corecte.

„Dictatorul” ar putea fi dat jos de o femeie

Scrutinul pentru prezidențialele din Belarus are loc pe 9 august 2020, iar surprinzător, de data aceasta, actualul președinte pare a avea un adevărat contracandidat, cu șanse reale de câștig.

Svetlana Tihanovskaia, femeia care candidează în locul soțului ei arestat

Cel mai puternic contracandidat al lui Aleksandr Lukașenko este Svetlana Tihanovskaia, care a ajuns să candideze mai mult din cauza unei conjucturi. Soțul ei, Serghei Tihanovski, un cunoscut blogger, a fost eliminat din cursa pentru prezidențiale și băgat la închisoare.

Însă soția lui, crezând în idealurile partenerului, s-a decis să candideze în locul lui, preluând susținerea oamenilor care l-au sprijinit în competiție.

Svetlana Tihanovskaia este susținută și de alte două femei importante de pe scena politică din Belarus: Veronika Țepkalo și Maria Kolesnikova. Prima este soția lui Valeri Țepkalo, iar cea de-a doua l-a susținut pe Viktor Babariko, cei doi oameni politici cărora li s-a interzis să participe la cursa pentru prezidențiale sub diferite pretexte.

„Noi trei avem absolut aceleași obiective. Țelul nostru principal este să câștigăm alegerile”, a declarat Kolesnikova într-un interviu pentru Euronews (…) Este un sentiment incredibil de sărbătoare și o senzație de unitate printre oameni”, a declarat Svetlana Tihanovskaia într-un interviu pntru Euronews.

Cele trei femei au străbătut țara și au vizitat 11 orașe în doar o săptămână, umplând stadioane și iețe de susținători care vor o schimbare în țară.

Promisiunea unor alegeri corecte și libere

Candidata a anunțat că unul dintre obiectivele ei, dacă va câștiga această cursă, este să organizeze alte alegeri prezidențiale peste 6 luni întrucât le-a promis amnistie deținuților politici care nu au avut șansa să participe la acest scrutin.

„Niciun politolog sau analist nu și-ar fi putut imagina că la linia de finiș a acestor alegeri un lider atât de dur și inflexibil precum Lukașenko va avea de înfruntat o casnică”, a declarat analistul politic Aleksandr Klaskovski.

De asemenea, experții susțin că anul acesta campania pentru alegerile prezidențiale a stârnit mai mult interes, iar principalul motiv pentru succesul Svetlanei Tihanovskaia ar putea fi povestea ei emoționantă.

„Oamenii cred că dreptatea a fost călcată în picioare și asta le dă sentimente foarte puternice”, a punctat analistul politic.

Totuși, candidata la alegerile la alegerile prezidențiale se arată sceptică și nu crede că va câștiga din cauza faptului că și scrutinul de anul acesta ar putea fi manipulat de „dictator”.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
347 afisari

4 COMENTARII

  1. S sparge buboiul , toate dictaturile sfarsesc rusinos , chiar daca Tihanovskaia nu castiga , bulgarele s-a pornit si a luat-o la vale !

    • Lasati uitatul in ograda altora ,vedeti ca si la voi acasa s-a instalat o dictatura .Iar aici bugarele nu a luat-o la vale ,vine direct spre noi.

  2. Asa este , in zoopark este dictatura , BUGARELE (?) s-a pornit si a luat-o la vale , direct spre Transnistria ….!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger